آیا برای شما هم پیش آمده حین جوجه کشی با تلف شدن جنین در داخل تخم مواجه شوید؟ از عواملی که منجر به مرگ جوجه در داخل دستگاه می شود اطلاع کافی ندارید؟ به دنبال راهکاری برای پیشگیری از تلفات در حین جوجه کشی هستید؟ پس با ما تا انتهای این نوشته از چیکن هچ همراه باشید تا در این راستا اطلاعات جامعی ارائه شود.
دلایل تلف شدن جوجه در داخل دستگاه جوجه کشی
دلایل مختلفی وجود دارد که منجر به تلف شدن جوجه در داخل دستگاه جوجه کشی میشود که در ادامه به تفصیل به توضیح هر یک از این موارد پرداخته شده است که عبارت است از :
تنظیم نادرست دما و رطوبت
یکی از اصول اساسی در استفاده از دستگاه جوجه کشی تنظیم دقیق دما و رطوبت میباشد. زیرا هرگونه افزایش و یا کاهش دما و رطوبت میتواند تلفات زیادی را به دنبال داشته و پرورش دهنده را با زیان مالی شدید روبه رو سازد.
نکته یک : توصیه می شود تنظیمات لازمه در این راستا با استفاده از جدول دما و رطوبت جوجه کشی بر حسب نوع پرنده و تخم نطفه دار آن تعیین گردد زیرا هر تخم هرگونه ای به دما و رطوبت مختص خود برای هچ نیاز دارد.
نکته دو: هرگونه افزایش و کاهش دما در دستگاه جوجه کشی باعث وارد شدن شوک دمایی به تخم نطفه دار میشود. همچنین افزایش رطوبت در نفس کشیدن جنین اختلال ایجاد میکند و کاهش آن منجر به سفت شدن پوسته تخم شده و جوجه قادر به شکستن آن نخواهد بود.
کیفیت پایین تخم نطفه دار
استفاده از تخم های نطفه دار کهنه یا با کیفیت پایین نیز می تواند منجر به مرگ جوجه ها شود. تخم های نطفه دار باید تازه و با کیفیت باشند تا جوجه ها بتوانند به درستی رشد کنند. به همین دلیل بهتر است از فارم های معتبر اقدام به خرید تخم ها با مشاهده حضوری کنید و از خرید آن به صورت اینترنتی به شدت اجتناب کنید تا ضرر مالی را در پی نداشته باشد.
تخم هر چقدر مسافت طولانی تری طی کند درصد تبدیل شدن به جوجه در آن به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت. مسائلی مانند افزایش و کاهش دما، رطوبت نامناسب، تکان های شدید در هنگام حمل، جمع کردن دیر هنگام تخم ها از زیر پرنده مادر، کاهش شدید کیفیت تخم نطفه دار را به همراه دارد.
قطع برق دستگاه
قطع برق دستگاه جوجه کشی و از کار افتادن سیستم های آن می تواند محیطی ناامن برای تخم ها ایجاد کند و باعث مرگ جوجه ها شود. همین امر یکی از دغدغه های اصلی پرورش دهندگان بوده که برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از دستگاه هایی استفاده کنید که امکان کارکرد با برق 12 ولت همچون ایزی باتور یک و ایزی دو را داشته باشند در غیر این صورت باید اینورتر مناسب برای تامین برق دستگاه خریداری نمایید.
باز کردن بیش از حد درب دستگاه
باز کردن بیش از حد درب دستگاه جوجه کشی می تواند یکی از علل مرگ جوجه ها باشد. هر بار که درب دستگاه باز می شود، دما و رطوبت داخل دستگاه تغییر می کند که می تواند به جنین ها آسیب برساند و باعث مرگ آنها شود. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است درب دستگاه را تنها در مواقع ضروری باز شود.
نکته: باز کردن درب دستگاه علاوه بر وارد کردن شوک دمایی به تخم های نطفه دار میتواند در دوران هچ باعث از بین رفتن رطوبت داخل دستگاه و دی اکسید لازمه که برای خروج جوجه از تخم ضروری هستند شود.
عدم چرخش صحیح تخم ها
چرخش و زاویه چرخش نادرست تخم ها در دستگاه می تواند باعث چسبیدن زرده به پوسته و در نتیجه مرگ جنین شود. دستگاه های جوجه کشی باید دارای سیستم چرخش خودکار و صحیح باشند تا از این مشکل جلوگیری شود. بدین منظور حتما از چرخش صحیح اطمینان حاصل کنید و سپس اقدام به جوجه کشی نمایید. لازم به ذکر است حرکت و تکان های شدید وارده به تخم می تواند باعث پارگی در کیسه هوا و در نهایت تلف شدن جنین شود.
نکته: عدم چرخش صحیح تخم ها و چسبیدن زرده به پوسته می تواند باعث تغذیه ناقص جنین و در نتیجه مرگ آن شود. چرخش صحیح تخم ها برای جلوگیری از این مشکل ضروری است.
انبار کردن نامناسب تخم ها
محل نگهداری تخم نطفه دار باید خنک باشد طوری که دما بین 15 الی 18 درجه تنظیم شود. بهتر است یک دماسنج را در محیط قرار دهید و دما را مدام چک کنید البته رطوبت محل نیز باید بالای 55 درصد باشد، هر 3 الی 4 ساعت یکبار تخم ها را بچرخانید و از تعریق تخم نطفه دار جلوگیری کنید زیرا با عرق کردن تخم، نطفه به جوجه تبدیل نخواهد شد.
مشکلات ژنتیکی
برخی از جوجه ها ممکن است به دلیل مشکلات ژنتیکی نتوانند به درستی رشد کنند و در نتیجه در داخل تخم بمیرند. این مشکل معمولاً به دلیل استفاده از تخم های نطفه دار با کیفیت پایین رخ می دهد. لازم به ذکر است که این مشکل اغلب در پرندگان همخونی که با یکدیگر جفت انداخته شده اند و تخم نطفه دار آنها به فروش میرسد بیشتر به چشم میخورد.
آلودگی و عفونت
آلودگی و عفونت های باکتریایی یا قارچی نیز می تواند باعث مرگ جوجه ها در داخل تخم شود. برای جلوگیری از این مشکل، باید دستگاه جوجه کشی و تخم ها به دقت تمیز و ضدعفونی شوند. توصیه میشود بعد از هر دوره جوجه کشی به طور کامل فضای دستگاه را تمیز و ضدعفونی کنید تا عاری از هرگونه کرک و پر باشند.
تهویه نامناسب
یکی از نکات بسیار مهم در جوجه کشی ، تهویه میباشد. از آنجا که جوجه داخل تخم زنده است و نفس میکشد به اکسیژن احتیاج دارد. جوجه با دفع دی اکسید کربن باید اکسیژن را از محیط جذب کرده و به حیات خود ادامه دهد. بنابراین همانطور که تهویه محیط قرارگیری تخم مهم است تهویه دستگاه جوجه کشی نیز باید به خوبی صورت گیرد. لازم به ذکر است محیط و محل قرارگیری ماشین جوجه کشی نقش مستقیمی در روند جوجه کشی دارد.
روشهای پیشگیری از مرگ جوجه ها در دستگاه جوجه کشی
حال که به سوال علت مرگ جوجه در دستگاه جوجه کشی چیست، پاسخ دادیم، لازم است روشهایی را برای پیشگیری از مرگ جوجه ها در دستگاه جوجه کشی، ارائه کنیم. این روشها عبارتند از:
- دما و رطوبت باید متناسب با نوع تخم نطفه دار گونه پرنده ای که در داخل دستگاه جوجه کشی است تعیین شود.
- از تخم های نطفه دار با کیفیت و تازه استفاده کنید.
- تخمها را قبل از قرار گرفتن در دستگاه جوجه کشی ضدعفونی کنید.
- از چرخش صحیح دستگاه اطمینان حاصل کنید.
- استفاده از دستگاه های جوجه کشی که با برق 12 ولت کار میکنند
- استفاده از اینورتر در صورت نیاز به تامین برق اضطراری
- ضدعفونی و تمیز کردن دستگاه بعد از هر دوره جوجه کشی
سخن پایانی
برای جلوگیری از مرگ جوجه ها در دستگاه جوجه کشی، رعایت نکات کلیدی مانند تنظیم دقیق دما و رطوبت، استفاده از تخم های نطفه دار با کیفیت، و اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه ضروری است. با توجه به این موارد، می توان به طور قابل توجهی از مرگ و میر جوجه ها کاسته و راندمان جوجه کشی را افزایش داد.