اگر شما هم از علاقه مندان به فعالیت در زمینه ی پرورش طیور بومی و اهلی از جمله کبک باشید، به احتمال زیاد دوست داشته باشید اطلاعاتی را در مورد تکثیر و جوجه کشی از این پرنده کسب کنید.
از آنجایی که پرورش کبک با حساسیت هایی همراه است، به همین دلیل قصد داریم در این مقاله از وبلاگ چیکن هچ، راه و روش های صحیح و اصولی جوجه کشی از کبک را برای شما آموزش دهیم. به این ترتیب با داشتن عملکردی بهتر و راندمان بالاتر سود حاصل از پرورش را به میزان قابل توجهی افزایش خواهید داد.
بهترین نژاد کبک برای پرورش و جوجه کشی
از جمله بهترین نژاد های کبک برای پرورش و جوجه کشی می توان به نژاد هایی از جمله کبک چوکار، کوهی و برفی اشاره کرد که برای تولید گوشت و تخم مورد استفاده قرار می گیرند. پرورش این نژاد ها سود و درآمد مطلوبی را برای پرورش دهنده در پی دارند.
انواع روش های جوجه کشی از کبک
در صورتی که تمایل به کسب درآمد از پرورش و تکثیر کبک داشته باشید، در این حالت می توانید با استفاده از یک دستگاه جوجه کشی این کار را انجام دهید. این روش یکی از بهترین روش های جوجه کشی از این پرنده می باشد که در ادامه به بررسی مفصل آن پرداخته می شود.
روش دیگر جوجه کشی طبیعی کبک می باشد. در این روش نیازی به خرید دستگاه جوجه کشی ندارید. چراکه عمل پرورش جوجه ها توسط کبک مادر صورت می گیرد.
جوجه کشی از کبک با دستگاه جوجه کشی
همانگونه که ذکر شد، بهترین روش برای جوجه کشی از کبک استفاده از دستگاه جوجه کشی می باشد. در این مرحله برای شروع کار به یک دستگاه جوجه کشی استاندارد نیاز خواهید داشت. به علاوه ، خرید تخم نطفه دار با کیفیت نیز بسیار الزامی است. در ادامه، روش جوجه کشی از کبک به صورت مصنوعی و با استفاده از دستگاه را به طور مفصل برای شما بیان می کنیم.
مراحل جوجه کشی مصنوعی از کبک
برای جوجه کشی و تکثیر کبک به صورت مصنوعی و با استفاده از دستگاه می توانید طبق مراحل زیر عمل کنید :
1) یک دستگاه جوجه کشی استاندارد فراهم کنید.
برای شروع کار پرورش کبک باید از یک ماشین جوجه کشی استاندارد استفاده کنید که قابلیت بالایی را در جوجه گیری از تخم کبک داشته باشد. چراکه هر دستگاهی مناسب برای جوجه کشی از تخم کبک نیست.
2) تخم نطفه دار کبک تهیه کنید.
در خرید تخم نطفه دار کبک رعایت نکات زیر بسیار الزامی است :
به این منظور می توانید از تخم هایی که حاصل پرورش کبک به دست خودتان می باشد استفاده کنید. در صورت خرید تخم ها، حتما خودتان به صورت حضوری و از خود پرورش دهنده اقدام به خرید آنها کنید.
دقت کنید که این روند بسیار حساس است و در این مورد به هیچ عنوان نباید به فروشنده ها و یا سایت های اینترنتی اعتماد کنید. برای داشتن راندمان مناسب، در خرید تخم نطفه دار کبک حتما باید دقت لازم را داشته باشید و تخم هایی را تهیه کنید که تازه هستند و عمری کمتر از یک هفته دارند. بهترین راهکار خرید حضوری است.
مطالعه ی بیشتر : توصیه می شود قبل از خرید حتما مقاله ی راهنمای خرید تخم نطفه دار برای جوجه کشی را مطالعه کنید.
3) محیط مناسبی را برای دستگاه و جوجه های یک روزه در نظر بگیرید.
فراهم کردن محیط مناسب برای قرار گیری دستگاه جوجه کشی و جوجه های یک روزه از اهمیت بسزایی برخوردار است. چراکه لازم است برای خود دستگاه و جوجه های متولد شده شرایط مجزایی را فراهم کنید.
اتاقی که برای دستگاه جوجه کشی در نظر می گیرید باید دارای دمایی به اندازه ی 25 تا 27 درجه و رطوبتی به اندازه ی 50 درصد باشد. همچنین محیطی که برای جوجه های یک روزه در نظر می گیرید باید دمایی به اندازه ی 34 درجه و رطوبت بالای 60 درصد داشته باشد.
بهترین راهکار برای گرم نگه داشتن جوجه های یک روزه استفاده از لامپ مادر مصنوعی می باشد. ضمنا محیط نگهداری جوجه ها باید عاری از هر گونه دود و آلاینده، گرد و غبار و آلودگی باشد.
4) تخم ها را دستگاه قرار دهید و جوجه کشی را شروع کنید.
پس از اینکه مراحل قبل را به طور کامل انجام دادید، اکنون نوبت به چیدن تخم ها و شروع جوجه کشی از آنها می رسد. قبل از چیدن تخم های نطفه دار در دستگاه، حتما آن ها را با استفاده از یک دستمال خشک تمیز و نرم پاک کنید تا عاری از آلودگی ها باشند.
سپس مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- قبل از اینکه دستگاه را روشن کنید، آن را در اتاق قرار دهید و درب آن را باز بگذارید. در این حالت دما و رطوبت کابین دستگاه با شرایط اتاق یکسان خواهد شد. همچنین تخم ها را نیز در اتاق قرار دهید تا دمای آنها نیز به دمای اتاق برسد.
- پس از گذشت حدودا دو ساعت، تخم ها را در داخل دستگاه بچینید. بهتر است آنها را به صورت عمودی و طوری قرار دهید که قسمت نوک تیز تخم به سمت پایین و قسمت پهن آن به سمت بالا باشد.
- سپس دستگاه را روشن کنید و تنظیمات مربوط به جوجه کشی از تخم کبک را روی آن انجام دهید. دمای مناسب برای دوره ی ستر 37.5 درجه و رطوبت مناسب برای این دوره 60 درصد می باشد.
- در طول دوره ی جوجه کشی حتما میزان دما، رطوبت، تهویه و چرخش تخم ها را کنترل کنید تا مشکلی در روند صحیح جوجه کشی ایجاد نشده باشد.
5) تخم ها را نطفه سنجی کنید.
برای اینکه بتوانید از تکامل نطفه و یا عدم تکامل آن در داخل تخم اطمینان حاصل کنید، حتما باید در روز هفتم برای آنها نطفه سنجی انجام دهید. به این منظور می توانید از یک چراغ قوه یا چراغ مخصوص کندلینگ استفاده کنید.
در صورتی که در تخم ها رگ های خونی مشاهده کردید، این به معنای تشکیل نطفه و تکامل آنهاست. اما در صورت شفاف بودن داخل تخم، یعنی نطفه ای در آن شکل نگرفته و تکامل نیافته است.
در این مرحله لازم است تا تخم هایی که قابلیت تبدیل شدن به جوجه را ندارند از دستگاه خارج نمایید و بقیه را به همان حالت قبل در داخل دستگاه قرار دهید.
6) تخم ها را به بخش هچر منتقل کنید.
همانگونه که پیش تر نیز ذکر شد، جوجه کشی از تخم نطفه دار کبک حدود 25 روز طول می کشد. 22 روز ابتدایی این روند دوره ی ستر و 3 روز انتهایی آن دوره ی هچر نامیده می شود.
پس از پایان 22 روز لازم است تخم های نطفه دار را به بخش هچر منتقل کنید تا روند رشد آنها تکمیل شده و به آرامی سر از تخم بیرون بیاورند. برای انتقال تخم ها به دوره ی هچر باید طبق مراحل زیر پیش بروید :
- دمای اتاق را افزایش داده و به حدود 32-34 درجه ی سانتی گراد برسانید.
- تخم ها را همراه با شانه های جوجه کشی از دستگاه خارج کنید.
- اگر از شانه های شاخکی استفاده می کنید، تخم های نطفه دار را به آرامی به سبد هچ منتقل کنید. اما اگر دستگاه جوجه کشی شما مجهز به شانه های همه کاره باشد، نیازی به سبد هچ نخواهید داشت. فقط کافی است تیغه های جدا کننده را از وسط تخم ها بردارید.
- سیستم چرخش اتوماتیک تخم ها را متوقف کنید.
- دما را روی 37 درجه و رطوبت را روی 70 درصد تنظیم کنید. تا دوره ی هچر آغاز گردد.
7) جوجه ها را به اتاق مخصوص و بستر انتقال دهید.
پس از پایان دوره ی هچ و بیرون آمدن جوجه ها از تخم، کم کم باید آماده انتقال آنها به بستر شوید. اما دقت داشته باشید که جوجه ها تا 24 ساعت پس از بیرون امدن از تخم، نباید از دستگاه خارج شود و درب دستگاه نباید باز شود.
در طی این 24 ساعت جوجه ها در داخل دستگاه می مانند تا کیسه ی زرده به طور کامل جذب بدن آنها شود. همچنین پرهای آنها خشک می شود و مقاومت بدنی آنها افزایش می یابد.
در طول این مدت بستر مناسب و نرم تهیه شده از پوشال های نرم را برای جوجه ها در نظر بگیرید. همچنین همانطور که ذکر شد دمایی به اندازه ی 34 درجه و رطوبتی به اندازه ی 60 درصد را برایشان فراهم کنید.
سایر تجهیزات مورد نیاز از جمله لامپ مادر مصنوعی، آبخوری و دانخوری نیز باید برای آنها فراهم شود.
غذای جوجه کبک یک روزه چیست؟
جوجه کبک ها تا 24 ساعت پس از منتقل شدن به بستر نیازی به آب و دان ندارند. چراکه انرژی مورد نیاز خود برای ادامه ی حیات را از طریق جذب کیسه ی زرده تامین کرده اند.
در طی این مدت برای افزایش مقاومت بدنی شان می توانید آنها را با محلول اب شکر 5 درصد تقویت نمایید. پس از گذشت 24 ساعت امکان استفاده از دان مخصوص و یا غذای استارتر برای آنها وجود دارد.
سوالات متداول
در زیر به برخی از سوالات متداول کاربران پاسخ داده ایم :
بهترین روش جوجه کشی از کبک چیست؟
بهترین روش برای جوجه کشی از کبک، تهیه تخم نطفه دار و استفاده از دستگاه جوجه کشی استاندارد است.
جوجه کشی کبک بدون دستگاه چگونه امکان پذیر است؟
این کار از طریق کرچ شدن پرنده ی مادر و جوجه کشی طبیعی از تخم های نطفه دار امکان پذیر می باشد.
آیا می توان از تخم مرغ و کبک به طور همزمان جوجه کشی کرد؟
برای جوجه کشی تخم کبک با مرغ، لازم است در ابتدا تخم های نطفه دار کبک را در دستگاه قرار دهید. پس از گذشت سه روز تخم مرغ ها را اضافه کنی تا دوره های ستر و هچر آنها همزمان باشد.
طول دوره ی جوجه کشی از تخم کبک چقدر است؟
طول دوره جوجه کشی از تخم نطفه دار کبک حدود 25 روز می باشد.
بهترین دستگاه جوجه کشی کبک کدام است؟
دستگاه های جوجه کشی اسکندری با قابلیت ستر و هچر همزمان، جزء بهترین دستگاه های جوجه کشی کبک به حساب می آیند.
چه زمانی بهترین زمان جوجه کشی از کبک می باشد؟
اوایل فصل بهار تا اواسط تابستان بهترین رمان برای جوجه کشی از کبک می باشد.
آیا امکان جوجه کشی از کبک در قفس وجود دارد؟
بله. امکان جوجه کشی از کبک ها چه در قفس و چه در بستر وجود دارد.
سخن آخر
در این مقاله از چیکن هچ، در مورد نحوه ی جوجه کشی از کبک بحث کردیم و اصول و تکنیک های جوجه کشی از این پرنده را برای شما آموزش دادیم. از آنجایی که تعداد محدودی از افراد در کشور، به پرورش و جوجه کشی از کبک می پردازند، به همین دلیل این شغل می تواند درآمد و سود مطلوبی برای شما بههمراه داشته بشد.