
بیماریهایی که از مرغ به تخم مرغ منتقل میشود
تخم مرغ منبع مهمی برای تامین پروتئین مورد نیاز انسان میباشد که در برخی مواقع با رعایت نکردن پروتکل های موثر پیشگیری از بیماری در مزارع مرغداری فجایع جبران ناپذیری را به بار میآورد.
به طوریکه بیماری از پرنده مادر به تخم منتقل شده و با خوردن آن انسان نیز مبتلا به بیماری های مختلف می شود. در این مقاله از چیکن هچ به بررسی بیماری های مختلف و علل پیدایش و شیوع آن خواهیم پرداخت.


علت های مختلف انتقال بیماری از مرغ به تخم
در منتقل شدن بیماری از مرغ به تخم دلایل مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها عبارت است از رعایت نکردن بهداشت محیط قرارگیری، عدم انجام واکسیناسیون، ارتباط با پرندگان وحشی که زمینه را برای انواع بیماریهای ویروسی فراهم کرده و برای انسان نیز مشکل ساز میشوند.
انواع بیماری قابل انتقال از طیور به تخم
بیماریهای مختلفی وجود دارد که میتواند مرغ را درگیر کرده و بر سلامت تخم آن تاثیر بگذارد که در ادامه به انواع مختلف بیماری ها اشاره شده است.
الف- نیوکاسل
یک ویروس عفونی در بین پرندگان می باشد که قابلیت سرایت به انسان را دارد. پرندگانی که مبتلا به این بیماری هستند دارای علائمی چون تنگی نفس و سرفه، افسردگی، بی اشتهایی، افتادن بال ها، فلجی، اسهال آبکی و سبز و کاهش تخم میباشند.
این بیماری درمان خاصی ندارد و صرفا واکسیناسیون پرندگان روش حمایتی برای پیشگیری از ابتلا میباشد. نیوکاسل ارتباط مستقیم با فرآورده های طیور دارد که از طریق گله بیمار، گوشت مرغ و تخم آن قابل انتقال بوده و در انسان علائمی مثل سرگیجه، تب خفیف و ورم ملتحمه چشم را ایجاد میکند.
اولین قدم پس از تشخیص این بیماری قرنطینه کردن طیور برای کنترل بیماری است که به هیچ وجه نباید از گوشت و یا تخم آن استفاده کرد.
ب- سالمونلا
این بیماری یکی از علل اصلی مسمومیت های غذایی میباشد. سالمونلا با درگیر کردن تخمدان های پرنده قبل از تخم گذاری وارد تخم مرغ شده و به پوسته آن نفوذ میکند. جوجه با نوک زدن پوسته آلوده بیرون می آید و سیستم گوارش آن درگیر بیماری میشود. آنچه که این باکتری را خطرناک تر میکند امکان آلوده کردن خون فرد مبتلا شده است که به صورت یک بیماری عفونی شکل میگیرد.
یکی از مهمترین بیماری هایی که این باکتری سبب بروز آن است تب حصبه میباشد. اگر در صورت مصرف تخم مرغ آلوده، علائمی مثل تهوع، اسهال، استفراغ، سردرد، گرفتگی عضلات شکم و بی اشتهایی را دارید به احتمال زیاد به سالمونلا دچار شده اید.
حالت وخیم آن شامل عفونت خونی و تورم دردآور طحال نیز میشود.در صورت پخت تخم مرغ این بیماری از بین میرود اما مصرف آن به شکل خام مشکل ساز خواهد شد.
توجه داشته باشید که سالمونلا یک بیماری مسری است و می تواند در هر شرایطی گسترش پیدا کند در این هنگام حتما اقدام به پخت گوشت مرغ کرده و تخم مرغ را آب پز کنید.
پ- آنفولانزا
این ویروس عفونی اکثر گونه های طیور را مبتلا میکند و علائم آن گوارشی-تنفسی، عصبی و کاهش تخم گذاری در مرغ است. همانند بیماری های پیشین قابل انتقال به انسان بوده و در پاییز و زمستان به اوج خود میرسد و در صورت درگیر شدن به احتمال بالا کل گله تلف خواهد شد.
دارو در زمان ابتلا به این بیماری تاثیر چندانی ندارد و برای پیشگیری از شیوع آن باید محیط قرارگیری مرغ ها را کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد و از واکسنهای تزریقی و خوراکی استفاده شود. اگر مرغ تلف شد حتما آن را دفن کنید. مرغ هایی که به این بیماری مبتلا شدند دارای تخم های آلوده هستند و از خوردن تخم آن ها بپرهیزید. بهتر است پیش از شروع فصل سرما واکسیناسیون مرغ ها را به درستی انجام دهید.
ت- برونشیت عفونی
یکی دیگر از بیماریهایی که تخم طیور را آلوده و برای انسان خطرساز است برونشیت عفونی میباشد. این ویروس بافتهای بدن پرنده را دچار عفونت کرده و دستگاه تولید مثل مرغ را درگیر میکند که کاهش کیفیت پوسته تخم را نیز به همراه دارد.
البته این بیماری موجب بدشکلی تخم مرغ ها نیز میشود و به راحتی میتوان تشخیص داد که قابل استفاده نیستند. این بیماری به مرور تخم گذاری طیور را متوقف میکند.
از آنجا که یک بیماری ویروسی است برای آن درمان خاصی وجود ندارد. برای کنترل آن بهتر است سالن را کاملا تخلیه کرده و اقدام به ضدعفونی کنید. از تخم های آلوده به برونشیت عفونی برای مصارف خوراکی استفاده نکنید.
علائم نشان دهنده بیماری در مرغ چیست؟
اگر مرغ شما علائمی نظیر کم تحرکی، بی اشتهایی، مشکلات تنفسی، اختلالات عصبی، اسهال، فلجی و لرزش را دارد مبتلا به بیماری شده و سریعا باید درمان شود و به هیچ وجه از تخم آن ها برای مصارف خوراکی استفاده نشود.
چرا نباید از تخم های طیور مبتلا به بیماری استفاده کرد؟
تخم هایی که به بیماری های نام برده شده آلوده هستند برای انسان خطر ساز بوده و مشکلات گوارشی ایجاد می کنند که در صورت حاد بودن، مصرف هر یک از آنها احتمال مرگ را نیز به وجود میآورد.
راه هایی برای تشخیص تخم مرغ ناسالم
1).اگر هنگام بوییدن پوسته تخم بوی نامطبوع و ناخوشایندی به مشمامتان میرسد تخم ناسالم است.
2). اگر هنگام شکستن تخم زرده و سفیده با هم مخلوط شود و یا سفیده همانند آب رقیق باشد سالم نیست.
3). اگر هنگام تکاندن تخم صدای تق تق مانندی به گوش میرسد تخم فاسد است و باید به دور انداخته شود.
4).راه راه بودن یا چند رنگ شدن پوسته تخم وجود سوراخ و لکه های خونی بر روی آن ا نشانه های فاسد بودن تخم مرغ است.
سخن آخر
برای آگاهی از سلامت کامل طیور و تخم آنها بهتر است بیماریهایی که سبب آلوده شدن تخم میشود را بشناسید هرچند این موضوع به خودی خود کارساز نیست اما احتمال وقوع خطرات احتمالی را کاهش میدهد. در هر حال رعایت اصول بهداشتی و واکسینه به موقع طیور در این راستا کمک کننده خواهد بود.