آیا پرنده شما به تازگی مبتلا به تب طوطی شده است؟ ژولیدگی پرهای آن طبیعی به نظر نمیرسد؟ خواب آلودگی و کسلی همراه با اسهال و سرفه در پرنده نمود پیدا کرده است؟ نگرانید که ناقل بیماری خطرناکی نباشد؟ در ادامه این مقاله از سایت چیکن هچ به بررسی دقیق تب طوطی و ارائه اطلاعات اساسی در این خصوص خواهیم پرداخت.
تب طوطی چیست؟
تب طوطی نوعی باکتری داخل سلولی است که موجب عفونت های کشنده در پرندگان، پستانداران و انسان میشود. شاید نام انتخاب شده برای این بیماری چالش برانگیز باشد زیرا تنها عامل انتقال آن طوطی نیست و سایر پرندگان وحشی و خانگی نیز ناقل این عفونت هستند و می توانند آن را به انسان منتقل کنند.
این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر رخ میدهد و ممکن است در مرغداری ها نیز شیوع پیدا کند. لازم به ذکر است تب طوطی یا پسیتاکوز سالانه 10 مورد انسانی را به خود مبتلا میکند.
طریقه انتقال تب طوطی
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد تب طوطی از انواع پرندگان همچون طوطی، مرغ، بوقلمون، اردک، کبوتر، شاه طوطی، عروس هلندی و … قابل انتقال است.
زمانی که فرد نگهدارنده یا پرورش دهنده با پرنده بیمار در تماس باشد و یا ذرات ریز ادرار و مدفوع معلق پرنده در هوا را ناخواسته استنشاق کند این بیماری به بدنش منتقل شده و او را درگیر میسازد.
همچنین این امکان وجود دارد که با گاز گرفتن پرنده یا برخورد بزاق دهان او فرد به تب طوطی مبتلا شود.
علائم تب طوطی در پرنده
پسیتاکوز دارای علائم مختلفی در پرنده میباشد که گاه نهفته بوده و در ظاهر پرنده علائمی نمود پیدا نمیکند برخی از این علائم عبارتند از ترشحات چشم و بینی، ژولیدگی در پرها، خواب آلودگی و کسلی، کاهش وزن، مشکلات تنفسی، لرزیدن، اسهال و سرفه.
چه عواملی می تواند زمینه ساز بروز تب طوطی در پرنده شود؟
عوامل مختلفی میتواند باعث بروز تب طوطی در پرنده شوند این موارد عبارتند از…
- الف- استرس
- ب- کمبودهای تغذیه ای
- پ- ازدحام بیش از حد پرندگان در یکجا
- ت- تولید مثل
- ث- تخمگذاری
- ج- حمل و نقل طولانی مدت
همگی از آن دسته عواملی هستند که باعث آلودگی پرندگان به عفونت های نهفته همچون تب طوطی میشوند. باکتری های این بیماری به طوری است که میتواند به مدت چند ماه در یک محیط باقی بماند.
پیشگیری
برای پیشگیری از این بیماری باید شرایط مطلوبی را برای پرندگان برچینید به عنوان مثال…
- از ازدحام زیاد پرندگان در یک مکان جلوگیری کنید.
- تغذیه مناسب و اصولی برای برای آنها تعیین کنید.
- استفاده از سیستم های تهویه جهت کاهش هوای آلوده را فراموش نکنید.
- پاکسازی روزانه قفس ها را به درستی انجام دهید.
درمان تب طوطی در پرنده
همانطور که در قسمت پیشگیری گفته شد باید بهداشت به درستی در محل نگهداری پرنده رعایت شود و تغذیه اصولی اقدام به تقویت سیستم ایمنی پرنده گردد، در پرندگان برای درمان این بیماری داکسی سایکلین بهترین گزینه است، که به طور معمول به مدت 45 روز باید مورد استفاده قرار گیرد.
آیا تب طوطی به انسان منتقل میشود؟
تب طوطی قابل انتقال به انسان است و پس 4 الی 15 روز پس از ارتباط با پرنده آلوده ظاهر میشود، که شکل خفیف این بیماری در انسان همچون آنفولانزا بوده و در شکل حاد همانند ذات الریه است.
علائم تب طوطی در انسان
فرد مبتلا به تب طوطی اغلب دارای علائمی چون تب، لرز، سرفه، اسهال، سردرد، استفراغ، حالت تهوع، ضعف و خستگی، بی اشتهایی، درد در ناحیه قفس سینه و عضلات میباشد که در نهایت به التهاب کبد، تنگی نفس و نارسایی های قلبی منجر میشود.
همچنین می توان گفت این بیماری در درجه اول یک بیماری ریوی است و به مرور سایر اندام های انسان را تحت تاثیر قرار میدهد.
درمان تب طوطی در انسان
در انسان پسیتاکوز با آنتی بیوتیک درمان میشود که در این میان تتراسایکلین و داکسی سایکلین در درمان بسیار موثر میباشند. البته این بستگی به تجویز پزشک دارد. در کودکان خردسال جهت درمان از آزیترومایسین استفاده میشود.
چند توصیه
- از بوسیدن پرندگان خود بپرهیزد.
- مراقبت های بهداشتی را جدی بگیرید.
- در صورت مشکوک بودن پرنده حتما آزمایش های لازم انجام گیرد.
- پروتکل های درمانی پرنده را زیر نظر دامپزشک پیش ببرید.
- در صورت خرید پرنده جدید آن را به مدت 30 روز قبل از در تماس بودن با طوطی هایتان در مکانی دیگر قرنطینه کنید.
- بعد از دست زدن به پرنده دست هایتان را آب و صابون بشویید.
سخن آخر
در این مقاله اطلاعات جامعی در رابطه با بیماری تب طوطی و نحوه انتقال آن به انسان و نحوه درمان آن مطالبی ارائه شده است با توجه به نکات و توصیه های ذکر شده از مبتلا شدن خود و پرنده پیشگیری کنید تا عارضه ای متوجه شما نباشد.