آیا شما هم از علاقه مندان به پرورش طیور بومی و اهلی هستید؟ پس به احتمال زیاد اسم نژاد مرغ مرندی را شنیده اید. باید گفت که مرغ مرندی یکی از نژادهای اصیل و بومی ایران می باشد که ویژگی های منحصر به فردی دارد.
این نژاد از مرغ پرهای سیاه رنگ بسیار زیبایی دارد که در زیر نور آفتاب رنگ سبز از آنها منعکس می شود. مرغ مرندی بیشتر در بین نژادهای زینتی جایگاه دارد ولی از قدرت تخم گذاری بالایی برخوردار است. اگر به پرورش این نژاد علاقه مند هستید، در این متن از وبلاگ چیکن هچ مشخصات مهم مرغ مرندی را برای شما شرح می دهیم.
تاریخچه ی پرورش مرغ مرندی
نژاد مرغ مرندی پیشینه ای بسیار قدیمی دارد و تاریخچه آن به قرن 16 بر می گردد. مرغ مرندی در اصل از شهرستان مرند واقع در استان آذربایجان شرقی نشأت می گیرد. با وجود اینکه روزگاری این نژاد رو به انقراض بود، ولی به همت یک مهندس جوان اهل مرند، مجددا احیا گردید. هم اکنون نژاد مرغ مرندی از جمله نژادهای مهم و محبوب پرورش دهندگان محلی می باشد.
خصوصیات ظاهری مرغ مرندی اصیل
مرغ مرندی اصیل دارای ویژگی های منحصر به فردی است که آن را از سایر نژاد های مرغ متمایز می کند. این نژاد پرهایی به رنگ سیاه دارد. متأسفانه برخی از کشاورزان مرغ های مرندی را در کنار دیگر نژادها نگهداری می کنند.به همین دلیل به طور ناخواسته باعث تولید نژادهای دورگه شبیه به نژاد مرندی می شوند.
اتلاق مرغ مرندی با نژادهای دیگر باعث می شود که تا چندین نسل آن مرغ، جوجه های غیر اصیل و دورگه تولید کند. جوجه های دورگه مرندی تمامی ویژگی نژاد اصلی را ندارند به همین دلیل از ارزش کمتری برخوردار هستند. از طرفی این تلاقی نژاد، جمعیت نژاد اصلی را نیز در خطر می اندازد.
-
پر های کاملا سیاه
رنگ پر مرغ و خروس مرندی در تمامی نواحی بدن کاملا سیاه است. همچنین زمانی که نور به پرهای مرغ مرندی می تابد، رنگ سبز از آنها منعکس می شود. بنابراین دیگر رنگ های این مرغ از جمله سفید، گل باقالی، چیل، قهوه ای و غیره به هیچ عنوان نژاد اصیل نبوده و دورگه هستند.
جوجه یک روزه مرغ مرندی نیز پرهای سیاه رنگی دارند ولی پُر رنگ نیست. مخصوصا پرهای بخش سینه و زیر گلوی جوجه مرندی روشن است و به مرور پرهای سیاه رنگ جایگزین آنها می شوند.
-
غبغب یا آویزه ی گوشتی کوچک
مرغ و خروس مرندی آویزه گوشتی یا غبغب بسیار کوچکی دارند که آن هم زیر پرهای گلو پنهان است. همچنین این نژاد تاج ساده و بسیار کوچکی دارد و فاقد کاکل می باشد. به همین خاطر تاج و غبغب آن در برابر یخ زدگی و سرمای زمستان بسیار مقاوم می باشد.
مرغ و خروس مرندی جثه عمیق و جمع و جوری دارند. چرا که آب و هوای سرد بر روی جثه آنها تأثیرگذاشته و باعث منقبض شدن سلول های بدن آنها شده است.
-
لاله ی گوش کوچک و سفید رنگ
از دیگر خصوصیات ظاهری نژاد مرغ مرندی، میتوان به لاله ی گوش کوچک و سفید رنگ اشاره کرد. اما لاله گوش این پرنده در زیر پرهای پفی آن مخفی شده است. رنگ لاله گوش در خروس مرندی ممکن است به خاطر خصلت خروسی مایل به رنگ قرمز باشد. با وجود اینکه لاله گوش این نژاد، سفید است ولی رنگ تخم مرغ مرندی قهوه ای روشن می باشد.
خصوصیات رفتاری مرغ مرندی
نژاد مرغ مرندی بسیار خونگرم و ارام است و شما به اسانی می توانید با سایر مرغ و خروس ها در یک محیط پرورش دهید. اما لازم به ذکر است که چون این نژاد از مرغ و خروس در پاهای خود دارای پر می باشد، برای همین باید در یک محیط با بستری نرم پرورش داده شود.
سن بلوغ مرغ و خروس مرندی
مرغ مرندی در 5 الی 6 ماهگی بالغ شده و تخمگذار می شود و خروس این نژاد نیز در 6 الی 7 ماهگی به بلوغ کامل جنسی می رسد. در زمان بلوغ وزن مرغ ها حدودا 2 کیلوگرم و خروس ها نیز 2.5 الی 3 کیلو گرم است.
مرغ مرندی تغذیه کمتری نسبت به دیگر نژادها دارد و در طول روز با 80 گرم دان می توان این طیور را در شرایط بسیار خوبی پرورش داد. دیگر نژادها معمولا روزانه 120 گرم دان مصرف می کنند.
علت پایین بودن خوراک مرغ مرندی، رنگ سیاه آن است. چون انرژی خورشید را به خود جذب میکند. اما همین رنگ سیاه پرها در تابستان تبدیل به یک مشکل اساسی می شود. بنابراین در فصل تابستان حتما باید مکانی خنک و سایه دار برای این نژاد تهیه کنید تا دچار استرس گرمایی نشود.
تغذیه ی مرغ مرندی
یکی از مهم ترین جنبه های پرورش مرغ مرندی رسیدگی به تغذیه ی آن می باشد. شما باید یک جیره ی غذایی متشکل از کلسیم و پروتئین را برای این پرنده فراهم کنید تا نیازهای ان برای تخم گذاری تامین شود. همچنین پرنده بتواند تخم های باکیفیتی را تولید نماید.
به این منظور می توانید از دان مخصوص مرغ، ذرت، گندم،سویا و جوی دو سر آسیاب شده همراه با پودر صدف و یا پودر پوسته ی تخم مرغ نیز استفاده کنید. استفاده ی دوره ای مکمل کلسیم و مولتی ویتامین نیز می تواند تاثیر بسزایی را در افزایش کیفیت تخم های آن داشته باشد.
مرغ مرندی در چه سنی تخمگذاری می کند؟
همانگونه که ذکر شد سن بلوغ مرغ مرندی 6 الی 7 ماهگی است. اما تخم گذاری این پرنده از سن 9 ماهگی شروع می شود. لازم به ذکر است که مرغ مرندی قادر است یک دوره ی طولانی تخم گذاری کرده و تخم های با کیفیتی را تولید نماید.
مرغ مرندی در سال چند تخم می گذارد؟
این نژاد از مرغ قادر است سالانه حدود 150 تخم تولید کند. بر اساس بررسی های انجام شده، تولید سالانه 150 تخم،مرغ مرندی را در رده های اول لیست طیور تخم گذار قرار می دهد. لازم به ذکر است که در صورت رسیدگی به شرایط محیطی و تغذیه ی پرنده میزان تخم گذاری در آن به حداکثر میزان خود می رسد.
قیمت مرغ و خروس مرندی
قیمت مرغ و خروس مرندی به عوامل مختلفی بستگی دارد که از مهم ترین آنها می توان به میزان رشد پرنده اشاره کرد. هر چقدر که پرنده به سن بلوغ نزدیک تر باشد، قیمت آن نیز افزایش می یابد.
هدف از پرورش مرغ مرندی چیست؟
از بین نژادهای بومی، مرغ مرندی بیشترین میزان تخمگذاری را نسبت به دیگر مرغ های بومی ایران دارد. بیشتر نژادهای بومی ایران که اصلاح نژاد نشده اند سالانه 80 عدد تخم تولید می کنند. این در حالی است که مرغ مرندی که هیچ گونه اصلاح نژاد بر روی آن صورت نگرفته است در سال 150 عدد تخم می گذارد.
متأسفانه نژاد مرندی در مقایسه با دیگر نژادهای بومی کمتر مورد توجه قرار می گیرد و بیشتر به عنوان یک نژاد زینتی در بازار خرید و فروش می شود. چون برخی نژادهای بومی ایران از طرف جهاد کشاورزی دچار اصلاح نژاد شده و تولید بیشتری در مقایسه با مرغ مرندی دارند. در حالیکه اگر مرغ مرندی نیز اصلاح نژاد میشد مطمئنا تخمگذاری بسیار بیشتری داشت و در این زمینه نیز بین نژادهای بومی بدون رقیب میشد.
بنابراین برای تولید تخم خوراکی، نژاد مرغ مرندی مورد توجه نیست چرا که نژادهای بومی پر تولیدتری وجود دارند. اما نژاد مرندی یکی از بهترین نژادهای زینتی می باشد و در مقایسه با بیشتر نژادها از قیمت بالایی برخوردار است. بنابراین با بازاریابی تخم نطفه دار و یا جوجه یک روزه آن میتوان به سود قابل توجهی دست یافت.
همچنین برای تشکیل گله مولد مرغ مرندی میتوانید از پرورش دهندگان فعال در این زمینه جوجه یک روزه تهیه کنید. میزان سود آروری پرورش 100 قطعه مرغ مرندی مولد یا سودآوری 1000 قطع مرغ تخمگذار بومی یکی است.
سوالات متداول
تفاوت مرغ مرندی با مرغ گلپایگانی چیست؟
مرغ مرندی بیشتر با هدف زینتی و مرغ گلپایگانی برای بهره گیری از گوشت و تخم آن پرورش داده می شود. قیمت مرغ مرندی بالاتر از گلپایگانی است چون جوجه گیری از آن سخت است اما گلپایگانی راندمان بالایی را در تولید تخم و جوجه دارد.
ایا پرورش مرغ مرندی در قفس ممکن است؟
مرغ مرندی بر خلاف سایر نژاد های مرغ و خروس برای پرورش در محیط قفس مناسب نیس و بهتر است تا فضای آزادتر با بستر مناسب تری را برای آن در نظر بگیرید.
از کجا مرغ مرندی بخریم؟
شما می توانید از طریق فروشنده های معتبر و یا خود پرورش دهنده ها اقدام به خرید مرغ مرندی نمایید.
قیمت نیمچه ی مرغ مرندی چقدر است؟
در این مورد باید گفت که قیمت نیمچه ی مرغ مرندی به فاکتور های متعددی از جمله نحوه ی پرورش، ویژگی های ظاهری، وزن و اندازه ی جثه و … بستگی دارد.
بستر مناسب برای نگهداری مرغ مرندی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
بستر مناسب برای نگهداری مرغ مرندی باید نرم باشد تا آسیبی به پاهای آن وارد نکند. به این منظور می توانید از پوشال های نرم استفاده کنید.
سخن آخر
در این نوشته به بررسی خصوصیات بارز و متمایز مرغ مرندی پرداختیم و تفاوت ان را با سایر مرغ و خروس های بومی و زینتی بیان کردیم. با وجود اینکه مرغ مرندی قابلیت تولید تخم زیادی را دارد، اما پرورش آن بیشتر به خاطر جنبه ی زینتی آن است.
سلام مهندس خوبی سلامتی
ببخشید مرغ مرندی کرچ میشود یا نه فقط تخم میگذارد
سلام دوست عزیز
در صورتی که شرایطش مساعد باشه بله کرچ میشه
ولی خب تعداد تخم کمتری رو میذاره و احتمال کرچش هم کمه
چرا جوجه مرندی زود آبله میگیره
بخاطر این که پرورش دهنده اش رعایت نمیکنه و واکسنش رو نمیزنه
سلام من ۱۲تا مرغ مرندی دارم تازه به تخم امدن امروز ۲تاش به حالت فلج از یه پا درد گرفتن به حالی که اصلا راه نمیتونستن بره ولی دون میخور تخم هم کردن علت چی بوده
سلام تغذیشون چیه ؟ زیر پاشون چی ریختین ؟
داش این پوشال نجاری رو بردار بردار بریز با دانش هم بری بگی دان پارس یا دان معمولی میخوام بهت میده
سلام
این میتونه بخاطر محل نگهداریشون باشه ، اگر در جایی که زیر پاشون سفت هست نگهداری میکنید (مثلآ،سیمانی) بهتر است خاک اره پوشال یا مقداری کاه زیر پاشون بریزین
سلام دوست عزیز وقتتون بخیر جای معتبری که بتونیم جنس اصیل مرغ مرندی رو تهیه کنیم معرفی کنید
اطلاعی ندارم
سلام نژاد مرندی از لحاظ جسمی ضعیف تر از نژاد معمولی یا همان محلی هست ؟
سلام
نه خوبه
مرندی نسبت به سرما مقاوم تر هم هست ! بومی ایرانه
سلام ببخشید من چندتا مرغ مرندی دارم که الان حدودا ۶.۵ ماهه هستن ولی وزنشون حوالی ۱.۳ کیلوگرم هست و با پلت مرغ تخم گذار تغذیه میشن. هنوز هم اصلا شروع به تخم گذاری نکردن
شرایط محیط و ویتامین و مکمل و نور و آب و بهداشت و همه همه چی رو هم کامل دارم رعایت میکنم
به نظرتون این وزن و عدم تخم گذاری عادیه؟
چیکار میتونم بکنم که بهتر وزن بگیرن ؟
سلام براشون مولتی ویتامین مخصوص طیور تهیه کنید . یک قاشق غذا خوری سرکه سیب طبیعی توی یک لیتر اب حل کنید بدین بهشون
از سبزیجات و سویا هم در تغذیه پرنده استفاده کنید
مقاله زیر رو بخونید
چرا مرغ تخم نمیگذارد ؟