مرغ مینا نیز همانند سایر پرندگان و انسان ممکن است به یبوست مبتلا شود اما چه عواملی منجر به یبوست در مرغ مینا میشود و چگونه میتواند اقدام به درمان یبوست مرغ مینا کرد در این نوشته از چیکن هچ به طور مفصل به آن پرداخته شده است.
علائم یبوست در مرغ مینا
یبوست مرغ مینا نشانه های گوناگونی دارد که در ادامه به چند مورد از این دست پرداخته شده است که عبارت است از:
- مشکل در دفع
- فشار آمدن به پرنده هنگام دفع
- گوشه گیری و کم تحرکی
- بروز پرخاشگری در رفتار
- متورم شدن اطراف مقعد و ملتهب بودن آن
- متورم شدن زیر شکم
- چسبیدن فضله به پشت مرغ مینا
- پف کردن پرها
- احساس سنگینی کردن موقع پرواز
چه عواملی باعث ایجاد یبوست در مرغ مینا میشود؟
عوامل مختلفی وجود دارد که منجر به یبوست شدن مرغ مینا می شود که در ادامه به تفصیل به توضیح هر یک از این موارد پرداخته شده است.
کمبود های تغذیه ای
کمبود مواد مغذی، فیبر در رژیم غذایی و عدم دسترسی به آب کافی باعث ایجاد یبوست در مرغ مینا می شود. وجود فیبر برای عملکرد صحیح دستگاه گوارش ضروری است. همچنین آب برای هضم غذا و دفع مواد زائد از بدن پرنده الزامی می باشد. برخی از ویتامین ها و مواد معدنی، مانند ویتامین B1، کلسیم و … برای عملکرد صحیح دستگاه گوارش نیاز است.
کم تحرکی
به طور کلی مرغ مینا پرنده ای پرتحرک و بازیگوش است. بدین سبب باید این غریزه را در این پرنده حفظ کنید و با قرار دادن اسباب بازی های مناسب در داخل قفس و یا خریداری قفسی که متناسب با جثه مرغ مینا باشد از بروز کم تحرکی جلوگیری کنید. زیرا عدم توانایی مرغ مینا داخل قفس برای بال گشودن و یا پریدن و راه رفتن منجر به بی تحرکی شده و علاوه بر افسردگی یبوست را نیز در پی خواهد داشت.
کم آبی بدن مرغ مینا
گرمی بیش از حد هوا، قرار دادن قفس پرنده جلوی نور خورشید، قرار ندادن آب کافی در قفس، موجب کم آبی بدن پرنده یا دهیدراته شدن آن می شود. خشکی آب بدن از مهمترین دلایلی است که زمینه را برای بروز بیماری های روده ای و یبوست فراهم می کند.
تخم پیچ شدن مرغ مینا
تخم پیچ شدن اگرچه مستقیما علتی بر این عارضه نیست اما به دلیل حرکت نکردن درست تخم در مجرای تخم گذاری میتواند منجر به یبوست مرغ مینا شود. چنانچه بلافاصله پس از تخم پیچ شدن اقدام به درآوردن تخم نکنید احتمال تلف شدن پرنده نیز بالا میرود. توصیه میشود برای خارج کردن تخم از شکم پرنده حتما به دامپزشک مراجعه کنید.
برای جلوگیری از یک چنین پیشامدهایی توصیه می شود با استفاده از دستگاه جوجه کشی اقدام به جوجه کشی مصنوعی نمایید که پیشنهاد ما در این راستا استفاده از دستگاه جوجه کشی ایزی باتور 5 می باشد.
آلودگی های محیطی
آلودگی محیط قفس، مخلوط شدن غذای مرغ مینا با مدفوعش، نوشیدن آب کلردار و آلوده از علت هایی هستند که مرغ مینا را درگیر مشکلات گوارشی کرده و زمینه ساز مبتلا شدنشان به یبوست می شوند.
برای رفع مشکلات گوارشی می توانید از سین بیوفیت استفاده کنید که 200 گرم از آن باید به جیره مصرفی مرغ مینا اضافه شود. همچنین کوکسی فیت ال نیز جهت کاهش انگل های گوارشی و بهبود سیستم گوارشی پرنده نیز مناسب است که بدین منظور 500 میلی لیتر در 1000 لیتر آب آشامیدنی مخلوط کرده به مدت 3 تا 5 روز در اختیار مرغ مینا قرار دهید.
پیشگیری از یبوست در مرغ مینا
جلوگیری از بروز یبوست در پرندگان زینتی چون مرغ مینا کار راحتی است به شرطی که نیازهای تغذیه ای و محیطی اش را با رعایت نکات زیر برآورده کنید:
- گنجاندن سبزیجات تازه و میوه های آبدار دارای فیبر مناسب
- استفاده از پلت های مخصوص مرغ مینا ترجیحا تاپ فید و پادوان
- گذاشتن آب تصفیه شده با سختی پایین در قفس پرنده
- ضدعفونی کردن مرتب آبخوری و دانخوری
درمان یبوست مرغ مینا
برای درمان یبوست مرغ مینا کافی است دو قطره روغن زیتون در دهان پرنده بچکانید و در هفته دوبار سبزیجات در اختیار پرنده قرار داده و مقدار روغن کرچک بر روی آن بریزید. همچنین از میوه های فیبر دار همچون گلابی، توت فرنگی، هلو و … در تغذیه استفاده کنید.
گل محمدی خشک شده از آنجایی که میتواند در رفع یبوست کمک کننده باشد را به اندازه 1.4 قاشق چایخوری به آب آشامیدنی پرنده اضافه کنید.
همچنین عصاره بادرنجبویه به دلیل ملین بودن در درمان یبوست مرغ مینا می تواند کارساز باشد. یک قطره از این عصاره را به 100 سی سی آب آشامیدنی پرنده بچکانید و در اختیارش قرار دهید.
سخن آخر
در این نوشته از چیکن هچ، دلایل یبوست مرغ مینا و نحوه کنترل و پیشگیری از آن را به طور مفصل توضیح دادیم. اگر نکته یا پیشنهاد سازنده ای در این خصوص به نظرتان می رسد در بخش نظرات سایت با ما در میان بگذارید.