
یکی از عوامل تعیین کننده در هچ موفق جوجه ها، انتخاب تخم نطفه دار با شکل، اندازه و وزن استاندارد و مناسب است. در این نوشته از چیکن هچ قصد داریم با ارائه اطلاعات مفید در رابطه با ویژگی های ظاهری یک تخم نطفه دار استاندارد، به افزایش راندمان دستگاه جوجه کشی شما کمک کنیم.
تاثیر شکل تخم نطفه دار بر راندمان جوجه کشی
یک تخم نطفه دار ایده آل باید حالتی بیضی شکل داشته باشد، تخم دایره ای شکل، استوانه ای شکل، دارای پوسته نرم و فرو رفته و هر شکل غیر طبیعی دیگر که قسمت های پهن و تیز آن از هم قابل تشخیص نیست، راندمان جوجه کشی پایینی داشته و احتمال جوجه شدن آن نزدیک به صفر است.
قسمت پهن و قسمت تیز در تخم نطفه دار باید به وضوح قابل تشخیص باشند. این قاعده در مورد تخم تمامی پرنده ها وجود داشته و در صورت گرد و بدشکل بودن تخم می توان به وجود بیماری، بلوغ ناقص و سایر مشکلات در گله تخم گذار پی برد. در واقع هر چه قدر که قسمت پهن و قسمت نوک تیز وضوح بیشتری داشته باشد، احتمال جوجه شدن تخم نیز بیشتر خواهد شد.
پوسته تخم نیز باید کاملا صاف و بدون برجستگی، فرورفتگی، نقطه برآمده، شکستگی و یا ترک خوردگی باشد.
سایز و اندازه مناسب تخم نطفه دار برای جوجه کشی
در انتخاب تخم نطفه دار مناسب برای جوجه کشی به اندازه و سایز آن نیز دقت کنید. نه تنها تخم های بدشکل و غیر طبیعی به جوجه تبدیل نمی شوند، بلکه تخم های دارای شکل طبیعی ولی بسیار کوچک و یا بسیار بزرگ نیز احتمال جوجه شدنشان بسیار پایین است.
برخلاف افسانه ها و باورهای قدیمی که تخم های بزرگ به خروس تبدیل می شوند، تحقیقات عملی نشان داده که میزان مرگ و میر جنین در داخل تخم های بزرگ بسیار بیشتر از تخم های دارای سایز متوسط است. هم چنین تخم هایی با اندازه متوسط و کوچک، میزان نطفه داری و درصد هچ بالاتری نسبت به تخم های بزرگ دارند.
برای تشخیص تخم های نطفه دار دارای سایز متوسط و ایده آل از تخم های بسیار کوچک یا بسیار بزرگ، کافیست حدود 20 الی 30 عدد از آنها را در کنار هم قرار دهید، بدین صورت تخم های بسیار بزرگ و بسیار کوچک به راحتی قابل شناسایی و تمایز خواهد بود.
وزن مناسب تخم نطفه دار برای جوجه کشی چقدر است؟
عامل مهم دیگری که موفقیت یا عدم موفقیت در جوجه کشی مرغ و یا سایر پرنده ها را تعیین می کند، وزن مناسب تخم نطفه دار است در حالی که اغلب پرورش دهنده ها به این مورد دقت ندارند. همانند مورد قبل، مقایسه وزن تخم نژادهای مختلف صحیح نیست و جهت به دست آوردن وزن ایده آل و استاندارد تخم نژاد مورد نظر خود، حتما تعدادی از تخم های همان نژاد را وزن کرده و مجموع اعداد به دست آمده را بر تعداد تقسیم کنید تا به یک میانگین برسید.
تخم هایی که وزنی نزدیک به عدد میانگین را داشته باشند برای جوجه کشی مناسب خواهند بود. به عنوان مثال 100 عدد از تخم مرغ برهما را وزن کرده و مجموعه اعداد به دست آمده را بر عدد 100 تقسیم کنید تا به میانگین وزنی برسید. تخم هایی که در همان محدوده میانگین (با چند گرم بیشتر یا کمتر) قرار داشته باشند، مناسب جوجه کشی خواهند بود.
جمع بندی کلی
در این نوشته به سه عامل مهم و تعیین کننده در موفقیت جوجه کشی پرداخته شد. عواملی که ممکن است توسط برخی از پرورش دهنده ها نادیده گرفته شوند در حالی که افراد حرفه ای با رعایت این نکات، به بازدهی جوجه کشی بالاتر و درآمد بیشتری رسیده اند. بنابراین هنگام انتخاب تخم نطفه دار مناسب برای جوجه کشی حتما به سایز، وزن و شکل آن نیز توجه ویژه ای داشته باشید. هم چنین در مقاله راهنمای خرید تخم نطفه دار به اطلاعات بیشتری در این مورد پرداخته شده است.