تاثیر دریچه هوا بر راندمان جوجه کشی و نحوه تنظیم آن در دستگاه جوجه کشی

خرید دستگاه جوجه کشی

طریقه صحیح تنظیم دریچه هوا در دستگاه جوجه کشی

تهویه هوا یکی دیگر از فاکتورهای بسیار مهم بر راندمان جوجه کشی می باشد. در جوجه کشی هدف از تهویه تخلیه گازهای مضر و ورود هوای تازه به درون دستگاه می باشد. سپس این هوای تازه از طریق فن های دستگاه با سرعت ملایم در بین تخم های نطفه دار به گردش درمی آید. در این چنین شرایطی تخم نطفه دار اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت میکند.

میدانیم که تخم های نطفه دار با محیط اطراف خود در تبادل می باشند به همین دلیل جریان هوای اطراف تأثیر زیادی بر روند رشد آنها دارد. نکته بسیار مهمی که در خصوص تهویه دستگاه جوجه کشی مطرح میباشد، نوع سیستم آن است. چرا که تهویه دستگاه جوجه کشی باید با توجه به تعداد تخم ها و یا دوره ستر و هچر تنظیم شود. تولیدکنندگان حرفه ای معمولا از دریچه های متحرک در ساخت دستگاه جوجه کشی استفاده میکنند که کاربر میتواند میزان باز و یا بسته بودن دریچه را تنظیم کند. اما در برخی ماشین های جوجه کشی فقط یک دریچه ثابت بر روی دستگاه طراحی شده و عملا کاربر نمیتواند آن را تنظیم کند.

دستگاه جوجه کشی ۱۶۸ تایی اسکندری
دستگاه جوجه کشی ۱۶۸ تایی اسکندری
» دارای بازدهی بالا با کاربری بسیار اسان
» مجهز به سنسور فوق حساس SHT برای سنجش دما و رطوبت
» دارای دریچه ی هوا برای تنظیم میزان هوای وروردی و خروجی
۱۱,۲۰۰,۰۰۰ تومان

ویدیو تاثیر دریچه هوا بر راندمان جوجه کشی

ما در این مقاله از وبلاگ چیکن هچ نحوه تنظیم دریچه های متحرک در ماشین های جوجه کشی را به شما آموزش میدهیم.

اثر تهویه هوا بر راندمان جوجه کشی

برخی کاربران به تهویه هوا در دستگاه جوجه کشی اهمیت زیادی نمی دهند و فقط دما و رطوبت را جدی میگیرند. در حالیکه تهویه هوا هم مثل دما، رطوبت و چرخش تأثیر بسیار مهمی بر تخم های نطفه دار دارد. جنین داخل تخم از همان روز اول نیاز به دریافت اکسیژن دارد و بایستی گاز دی اکسید کربن ناشی از فعالیت جنین به خارج از دستگاه جوجه کشی منتقل شود در غیر اینصورت جوجه خفه خواهد شد. همچنین تهویه هوا در کنار فن جوجه کشی به توزیع یکنواخت دما و رطوبت در داخل دستگاه کمک زیادی میکند. لذا نقش تهویه در فرایند جوجه کشی را نمی توان نادیده گرفت.

چرا دریچه های هوا در دستگاه باید متحرک باشند؟

برای تأمین تهویه ماشین جوجه کشی صرفا باز نگه داشتن دریچه ها کفایت نمیکند. بلکه دریچه ها باید متناسب با دوره جوجه کشی، ظرفیت دستگاه و تعداد تخم های نطفه دار داخل آن باز و بسته شوند. بعنوان مثال اگر از نصف ظرفیت دستگاه جوجه کشی استفاده میکنید، لازم نیست که دریچه ها را کاملا باز بگذارید. بلکه ورودی دریچه ها باید متناسب با تعداد تخم ها باشد تا در این شرایط دستگاه نیز انرژی کمتری مصرف کند.

چرا دریچه های هوا در دستگاه باید متحرک باشند - چیکن هچ

همچنین در زمان ستر و هچر نیاز تخم های نطفه دار به اکسیژن بیشتر شده و دی اکسید کربن بیشتری دفع میکنند. پس حتما باید وضعیت دریچه ها در زمان ستر و هچر با هم متفاوت باشد.

علاوه بر این کاربر باید با توجه به دما و رطوبت داخل دستگاه و یا محیط اطراف آن، دریچه ها را تنظیم کند. بعنوان مثال وقتی دمای داخل دستگاه بیش از حد بالا برود، میتوان ورودی دریچه ها را بیشتر باز کرد تا دما به حد مطلوب برسد. یا وقتی که دما و رطوبت محیط بیش از حد بالا میرود و یا هوا آلوده می باشد، بهتر است که دریچه ها را محدود کرد.

بنابراین در وضعیت های مختلف باید کاربر میزان ورودی دریچه ها را طوری تنظیم کند که بهترین شرایط برای رشد تخم های نطفه دار فراهم شود. پس لازم است که دریچه هوا در دستگاه جوجه کشی به شکل متحرک و قابل تنظیم باشد.

غلظت اکسیژن و دی اکسید کربن مجاز برای تخم های نطفه دار

همانطور که ذکر شد یکی از اهداف اصلی تهویه در ماشین جوجه کشی، متعادل کردن غلظت گازهای تنفسی در داخل کابین می باشد. به صورت طبیعی تقریبا 21 درصد از حجم هوا شامل گاز تنفسی اکسیژن میباشد. این میزان اکسیژن به طور معمول در داخل دستگاه جوجه کشی نیز وجود دارد و در اختیار تخم های نطفه دار می باشد. اما دی اکسید کربن اثر مهمتری نسبت به اکسیژن دارد. زیرا اگر بر روی دستگاه، دریچه و یا خروجی هوا طراحی شده باشد، اکسیژن مصرفی جوجه ها به نوعی تأمین خواهد شد. ولی در مورد غلظت گاز دی اکسید کربن نمی توان این چنین گفت.

گاز دی اکسید کربن در اثر تنفس جنین  و یا جوجه داخل تخم آزاد میشود. هوای داخل دستگاه در روزهای آخر باید مقداری کم دی اکسید کربن هم داشته باشد. زیرا این گاز حس خفگی در جوجه ایجاد میکند و باعث میشود تا جوجه برای شکستن تخم و خارج شدن از آن تلاش کند. اما اگر حجم این گاز بیش از حد مجاز باشد، جوجه خفه خواهد شد. غلظت گاز دی اکسیدکربن درون دستگاه جوجه کشی باید در محدوده 4 الی 5 پی پی ام باشد. اگر کمتر از این مقدار باشد، جوجه تمایل کمتری به شکستن تخم نشان میدهد و به خاطر عدم خروج به موقع خفه میشود.

تنظیم صحیح دریچه ها در دوران ستر و هچر

دریچه های متحرک بهتر است که در زمان ستر به طور کامل باز باشند. البته اگر از تمام ظرفیت دستگاه استفاده نمیکنید، میتوانید کمی دریچه ها را محدود کنید.

ولی در زمان هچر بهتر است که دریچه ها تماما باز نباشند، زیرا در این دوران لازم است که کمی غلظت دی کسیدکربن را بالا ببریم تا جوجه در اثر احساس خفگی تحریک شده و تخم را بشکند. دقت کنید که غلظت co2 داخل دستگاه نباید از 5 پی پی ام بالاتر برود، در غیر اینصورت باعث خفگی جوجه ها خواهید شد. اگر دستگاه مورد استفاده شما قابلیت نصب سنسور co2 را دارد، در اینصورت به طور دقیق قادر به تنظیم غلظت این گاز خواهید بود.

تنظیم صحیح دریچه ها در دوران ستر و هچر - چیکن هچ

در دستگاه جوجه کشی خانگی نیز از طریق دریچه ها و پلاگ های هوا میتوان تهویه داخل دستگاه را تنظیم کرد.

همچنین در نظر داشته باشید که در روزهای هچ وقتی جوجه ها متولد میشوند، غلظت دی اکسید کربن داخل دستگاه افزایش پیدا میکند. بنابراین در زمان هچ باید با در نظر گرفتن تمامی موارد ورودی دریچه ها را تنظیم کنید.

تهویه اتاق جوجه کشی

دستگاه جوجه کشی تابع محیط اطرافش می باشد، یعنی افزایش دمای اتاق باعث افزایش دمای دستگاه نیز خواهد شد. برای رسیدن به بهترین راندمان در جوجه کشی هوای اتاق هم باید تهویه کافی داشته باشد. در برخی از مناطق کاربران برای گرم نگه داشتن اتاق در فصل های سرد مجبور به استفاده از وسایل گرمایشی هستند. در حالیکه میدانیم وسایل گازسوز اکسیژن اتاق را مصرف میکنند و همچنین غلظت گاز کربن مونواکسید محیط را هم افزایش می دهند. لذا بهتر است که اتاق جوجه کشی نیز تهویه لازم و کافی داشته باشد. اگر هوای اتاق جوجه کشی اکسیژن کمتری داشته و غلظت گازهای خفه کننده مثل مونواکسید کربن، دی اکسیدکربن در آن زیاد باشد، تنظیم دریچه ها بی اثر خواهد بود و در هر صورت تخم های نطفه دار به شدت در معرض خفگی قرار خواهند گرفت.

لیست قیمت دستگاه جوجه کشی

نوشته های مشابه

‫6 دیدگاه ها

  1. حجت الله
    says:

    سلام
    من یک دستگاه ایزی باتور 2 یا همون 96 تایی دارم چگونه دی کسید کربن رو تنظیم کنم کدوم دریچه ها رو باید ببندم؟

    1. دکتر سیمین یعقوبی
      says:

      سلام دوست عزیز
      تو قسمت کف دستگاه سوراخایی برای تهویه قرار داده شده
      که هوا از اونا جریان پیدا می کنه

  2. محمد
    says:

    سلام
    من ی دستگاه ایزی باتور ۶ دارم و دوتا تخم عروس هلندی که تقریباً تازه نطفه بستن رو داخلش گذاشتم اما تقریبا به مدت ۱ روز فن تهویه هوا اون چهار تا سوراخی که پایین دستگاه هست روی فرش قرار گرفته بود اما اون تهویه بالایی باز بود ایا توی این مدت با این شرایط مشکلی برای تخم ها پیش میاد؟

    1. مهندس علی محمدی
      says:

      سلام اصلا دستگاه رو روی فرش قرار ندید پرز و آلودگی میکشه به داخل
      اما امیدوارم اتفاقی نیفتاده باشه برای نطفه ها . باید ببینید چی میشه

  3. رامین
    says:

    سلام
    چطور میشه از این دریچه های هوا تهیه کرد؟
    شما فروش دارید؟

    1. مهندس علی محمدی
      says:

      سلام اطلاعی ندارم . خیر ما فروش دریچه تهویه نداریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای اطلاع از پاسخ به نظر خود، شماره همراه را در کادر زیر وارد کنید.

دکمه بازگشت به بالا