
شرایط دما و رطوبتی کابین دستگاه جوجه کشی، می توانید زمینه ی مناسبی برای رشد عوامل بیماریزا از جمله باکتری ها و قارچ ها باشد. از این رو شستشو و ضدعفونی کردن آن اهمیت بسزایی را برای حفظ سلامت تخم های نطفه دار و همچنین جوجه های متولد شده دارد.
اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که برای جلوگیری از آسیب به دستگاه جوجه کشی و قطعات آن، باید به روش های خاصی آن را ضدعفونی کنید. یعنی استفاده از هر نوع ضدعفونی کننده در دستگاه جوجه کشی مجاز نیست. همچنین شیوه ضدعفونی قطعات الکترونیکی دستگاه با سایر قطعات کاملا متفاوت است. در این مقاله از وبلاگ چیکن هچ همراه ما باشید تا نحوه ی ضد عفونی کردن دستگاه جوجه کشی را برای شما آموزش دهیم.


ویدیو آموزش ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی
اگر ماشین جوجه کشی مورد استفاده شما آکبند و نو می باشد، نیازی به ضد عفونی کردن آن نیست. در این موارد پس از خرید دستگاه جوجه کشی اگر داخل آن تمیز نبود میتوان با باد و یا یک پارچه خشک آن را تمیز کرد. در این ویدئو به بررسی کامل نکات مربوط به ضد عفونی کردن دستگاه جوجه کشی می پردازیم :
چرا باید دستگاه جوجه کشی را ضد عفونی کنیم ؟
ضدعفونی دستگاه جوجه کشی قبل و بعد از هر بار استفاده امری مهم و ضروری است و مزایای زیر را به دنبال دارد :
- جلوگیری از رشد عوامل بیماری زا : ضدعفونی دستگاه جوجه کشی می تواند با ممانعت از رشد عوامل بیماری زا مانند باکتری ها و قارچ ها سبب حفظ سلامت تخم ها و جوجه ها شود.
- افزایش راندمان جوجه کشی : با ضد عفونی کردن دستگاه جوجه کشی و حفظ سلامت تخم های نطفه دار، راندمان جوجه کشی نیز به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
- افزایش طول عمر دستگاه جوجه کشی : ضدعفونی کردن منظم و مرتب دستگاه جوجه کشی و حفظ بهداشت آن، سبب افزایش عمر مفید استفاده از آن نیز می شود.
با چه موادی می توان دستگاه جوجه کشی را ضدعفونی کرد؟
همانگونه که پیشتر نیز ذکر شد نمی توان از هر ماده ای برای ضدعفونی دستگاه جوجه کشی استفاده کرد. موادی که می توان آنها را برای ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی به کار برد محدودند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.
ضدعفونی دستگاه جوجه کشی با الکل
شما می توانید دستگاه جوجه کشی خود را با استفاده از الکل 75% ضد عفونی کنید. برای این کار الکل را به میزان لازم بر روی پنبه اسپری کنید. سپس به آرامی بخش های مختلف دستگاه را پاک کنید. دستگاه را به مدت 24 ساعت در معرض هوا قرار دهید تا کامل خشک شود.
استفاده از فرمالین برای ضدعفونی دستگاه جوجه کشی
یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش های ضدعفونی دستگاه جوجه کشی استفاده از فرمالین می باشد. به این منظور می توانید از آجر فرمالین استفاده کنید. برای این کار یک تکه از آجر فرمالین را طبق دستورالعمل نوشته شده روی آن آتش بزنید و اجازه دهید تا دود حاصل به مدت 2 ساعت مداوم به طور کامل وارد دستگاه جوجه کشی گردد.
دود حاصل از فرمالین به طور کامل تمامی قارچ ها، باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها را از بین خواهد برد. سپس اجازه دهید تا دستگاه جوجه کشی به مدت 24 ساعت در معرض هوا گیرد تا در دوره ی بعدی آن را استفاده کنید.
ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی با جرمی ساید پی
جرمی ساید یک ضدعفونی کننده غیر سمی و بی خطر برای انسان می باشد ولی در استفاده از این ماده باید دستکش بپوشید. شما میتوانید 10 سی سی از جرمی ساید پی را در 1 لیتر آب حل کرده و با اسپری کردن این محلول روی بدنه داخلی و حتی بیرونی دستگاه، آن را ضدعفونی کنید. برای اثرگذاری کامل جرمی ساید پی لازم است تا به مدت 15 دقیقه صبر کنید.در استفاده از جرمی ساید پی باید توجه داشته باشید که محلول به داخل کنترلر دستگاه جوجه کشی نفوذ نکند.
نحوه ضدعفونی قطعات الکتریکی و الکترومکانیکی
قطعات الکتریکی و مکانیکی داخل دستگاه از جمله سنسورهای دما و رطوبت، فن جوجه کشی ، موتور چرخاننده راک، رطوبت ساز و … را نمیتوان با آب و یا مواد شست شو کننده تمیز کرد. پس اگر بخواهید این قطعات را با مواد شوینده تمیز کنید، قطعه مربوطه خراب خواهد شد. برای تمیز کردن این نوع قطعات باید از پمپ باد استفاده شود. بدین معنی که با باد گرفتن میتوان پرزهای جوجه و یا گرد و غبار نشسته بر روی این قطعات را گرفت و قطعه را تمیز نمود.
نکته : در موارد ضروری اگر با باد گرفتن گرد و غبار قطعات داخل دستگاه رفع نشد، بهتر است که با استفاده از یک دستمال خشک قطعه مربوطه را تمیز کنید.
نحوه تمیزکاری بدنه و سبدها
اگر آلودگی به دیواره های داخلی دستگاه، کف و یا شانه ها چسبیده باشد، باید آنها را بشویید. البته به شرطی که بدنه دستگاه شما ضد زنگ باشد. بدنه هایی که از جنس PVC و ABS هستند قابلیت شست و شویی بسیار راحتی داشته و هرگز دچار پوسیدگی و خوردگی نمیشوند.
سبدها و شانه جوجه کشی معمولا از جنس پلاستیک ساخته میشوند. بنابراین به راحتی میتوان سبدها را شست و شو داد توجه داشته باشید که برای خشک کردن سبدها آنها را مستقیما در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار ندهید. چون نور آفتاب باعث استهلاک و پوسیدگی مواد پلاستیکی میشود.
بدنه دستگاه را میتوان با محلول آب و صابون شست و شو نمود. بدین منظور یک ظرف با محلول آب و صابون تهیه کنید، سپس یک پارچه را به این محلول آغشته نموده و داخل دستگاه را با این دستمال تمیز بشویید. برای خشک کردن داخل دستگاه جوجه کشی کافی است که آن را در معرض تابش غیر مستقیم آفتاب قرار دهید تا به تدریج خشک شود.
سخن آخر
در این مقاله از وبلاگ چیکن هچ، به بررسی روش های ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی با مواد مختلف پرداختیم. ضد عفونی کردن دستگاه قبل و بعد از هر بار جوجه کشی یکی از فرایند های مهم در این دوره است. چراکه با حفظ بهداشت و جلوگیری از رشد عوامل بیماری زا در داخل کابین جوجه کشی، سبب می شود تا راندمان جوجه کشی و نرخ هچ افزایش یابد.
سوالات متداول
در ادامه به بررسی تعدادی از سوالات متداول کاربران در مورد ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی می پردازیم :
1) آیا می توان از اسپری ضدعفونی کننده دستگاه جوجه کشی برای تمیز کردن آن استفاده کرد؟
بله. شما می توانید از اسپری الکل 75 درصد برای ضد عفونی کردن دستگاه جوجه کشی استفاده کنید. فقط مراقب باشید که محلول ضدعفونی با برد کنترلر و سنیور دستگاه برخورد نکند.
2) برای محافظت از سنسور دستگاه در هنگام ضدعفونی آن چه باید کرد؟
به این منظور می توانید سنسور دستگاه جوجه کشی را با استفاده از سلفون پوشش دهید تا از تماس با مواد شیمیایی و اسیب و خرابی در امان باشد.
3) آیا بخش های الکترونیکی دستگاه جوجه کشی نیز باید ضدعفونی شوند؟
خیر، قطعات الکترونیکی نباید مستقیماً در معرض آب یا مواد ضدعفونیکننده قرار گیرند. شما می توانید با استفاده یک دستمال نرم و خشک بخش های الکترونیکی دستگاه از جمله، کنترلر، سنسور وفن را تمیز کنید.
4) آیا بخار آب داغ برای ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی مناسب است؟
بله، بخار آب داغ می تواند بسیاری از عوامل بیماری زا را از بین ببرد و برای بخش هایی از دستگاه که به محلول های شیمیایی حساس هستند، مناسب است.