نگهداری از جوجه شترمرغ یک روزه
جوجه شترمرغ یک روزه نیز همانند جوجه یک روزه دیگر طیور در یک ماه اول زندگی خود ضعیف و حساس میباشد. در نگهداری از جوجه یک روزه شترمرغ باید به نکات مهم از جمله نوع غذای آنها، بستر نگهداری، دمای محیط و موارد متعدد دیگری بسیار اهمیت داده شود. ما در وبلاگ چیکن هچ مقالات مهم مربوط به پرورش و نگهداری شترمرغ را برای شما یکجا جمع آوری نموده ایم. در این مطلب می خواهیم چندین توصیه مهم دامپزشکی جهت نگهداری صحیح از جوجه یک روزه شترمرغ را با شما درمیان بگذاریم. حتما این مطلب را مطالعه کنید.
محل نگهداری جوجه شترمرغ یک روزه
جوجه شترمرغ یک روزه باید حتما در یک محیط سربسته و گرم نگهداری شود. در قدم اول ابتدا باید کف زمین نگهداری جوجه ها گرم باشد. چون سرد بودن کف باعث سفت شدن کیسه زرده و عفونت بند ناف در جوجه میشود. عفونت بند ناف یکی از دلایل شایع مرگ جوجه شترمرغ ها در هفته اول است. دمای زیر پای جوجه ها باید بیش از 20 درجه باشد همچنین دمای اتاق در هفته اول نباید به زیر 30 درجه برسد وگرنه جوجه ها دچار سرماخوردگی خواهند شد. برای جذب بهتر کیسه زرده به مدت 24 الی 48 ساعت میتوان تغذیه جوجه ها را به تأخیر انداخت. ولی جوجه ها را از آب آشامیدنی محروم نگه ندارید.
برای تسریع جذب کیسه زرده در جوجه ها میتوان از داروی ال کارنیتین نیز در همان روز اول استفاده کرد. همچنین کمی خاک قند نیز در آبخوری جوجه ها حل کنید تا انرژی از دست رفته آنها جبران شود. اگر از آبخوردن جوجه ها در روز اول مطمئن نیستید جهت اطمینان با سرنگ به همگی آنها اب بدهید وگرنه در اثر تشنگی جوجه ها خیلی زود تلف خواهند شد. برای جوجه ها آبخوری هایی را انتخاب کنید که امکان افتادن جوجه در داخل آبخوری وجود نداشته باشد وگرنه با خیس شدن جوجه، سرماخوردگی گریبان گیر و خواهد شد.
برای جلوگیری از عفونت بند ناف محیط نگهداری و دستگاه جوجه کشی شترمرغی باید از قبل ضدعفونی شده باشند. همچنین میتوان با اسپری otc ناحیه ناف جوجه ها را در برابر عفونت بند ناف تا حدود زیادی ایمن کرد. برای این منظور تا 7 روزگی که هنوز بند ناف به خوبی جذب بدن نشده است اسپری otc به ناحیه ناف جوجه شترمرغ اسپری کنید.
بستر نگهداری جوجه شترمرغ
بستر نگهداری جوجه ها را ابتدا با ملات سیمان طراحی کنید. سپس یک لایه با ضخامت حداقل 3 سانتی متر کاهگل بر روی بستر بکشید. کاهگل هم باعث میشود زیر پای جوجه گرم تر باشد هم زودتر تمیز میشود و هم باعث مشکلات پا در جوجه نمیشود. قبل از جوجه ریزی باید حتما بستر را اماده کنید و سپس آن را به خوبی ضدعفونی و شعله دهی نمایید. وجود آلودگی بر روی بستر و محیط نگهداری باعث عفونت بند ناف و مرگ جوجه ها خواهد شد. بستر نگهداری جوجه ها هر روز جارو بزنید با انجام اینکار یک لایه نازک از کاهگل موجود بر روی بستر برداشته و یک سطح تمیز بر جا باقی خواهد ماند.
بستر محل نگهداری جوجه ها را با پالت پلاستیکی نپوشانید. چون پالت پلاستیکی باعث فشار به پای جوجه ها میشود و در اینده باعث کج شدن پای شترمرغ ها میشود. همچنین این نوع بستر به مرور زمان بیشتر دچار آلودگی خواهد شد. بستر مناسب برای جوجه ها، کاهگل می باشد. فضای کافی به جوجه ها اختصاص دهید. چون کمبود جا باعث استرس و افزایش آلودگی جایگاه میشود.
در جایگاه جوجه ها از فن دمپردار نیز استفاده کنید تا هوای داخل سالن بیش از حد گرم نشود. در صورتیکه در جایگاه جوجه ها جریان هوا برقرار نباشد، بار میکروبی آن محیط افزایش یافته و جوجه ها بیشتر در معرض بیماری عفونت بند ناف قرار میگیرند. همچنین عدم جریان هوا ممکن است باعث بیماری هیپوکسیا یا کم اکسیژنی در جوجه ها میشود.
جوجه شترمرغ یک روزه برای آشنایی با محیط و نحوه غذا خوردن نیاز به کمک دارد. پرورش دهنده در روز اول باید جوجه ها را در سالن پرورش تحت نظر داشته باشد. گاها میتوان از جوجه های بزرگتر نیز برای کمک به جوجه های یک روزه در پیدا کردن غذا و آشنایی با محیط استفاده کرد.
در صورت مشاهده پیچ خوردگی در انگشت های پای جوجه ها حتما آن را اتل بندی کنید. قبل از 7 روزگی کوتاه کردن ناخن های جوجه ها نیز توصیه میشود ولی اینکار را با احتیاط انجام دهید تا ناخن پای جوجه دچار خونریزی نشود.
مکمل و ویتامین های مورد نیاز برای جوجه یک روزه شترمرغ
در مقاله غذای مورد نیاز جوجه شترمرغ، اطلاعات لازم در خصوص تغذیه این پرنده ها را شرح داده ایم. در کنار تغذیه باید از مکمل ها نیز به جهت رشد و ایجاد ایمنی بیشتر در جوجه ها استفاده شود. جوجه هایی که رشد ضعیف تری دارند میتوانند کلسیم بروگلوکونات دریافت کنند.
از همان روزهای اول استفاده از مکمل و ویتامین برای تقویت جوجه ها الزامی می باشد. بدین منظور ویتامین ب کمپلکس با دوز 1 گرم در یک لیتر را به مدت 3 روز در اختیار جوجه ها قرار دهید. این مکمل را به همراه وعده بعد از ظهر به جوجه ها بدهید تا جذب بیشتری داشته باشد.
برای کاهش استرس جوجه ها به مدت 3 روز ویتامین ث نیز در آبخوری آنها حل کنید. برای این منظور 2 گرم ویتامین c را در 15 لیتر آب حل کنید. ویتامین ث را میتوانید همزمان با ویتامین ب در آبخوری جوجه ها حل کنید تا جوجه ها از این اب ویتامینه بهره مند شوند.
برخی از جوجه های تازه متولد شده گاها بی اشتها بوده و یا میلی به غذا خوردن ندارند. برای جلوگیری از تلف شدن این نوع جوجه ها میتوان خوراک را به صورت دستی به آنها خوراند. برای غذا دادن به این نوع جوجه ها ابتدا باید موارد بهداشتی را رعایت کنید تا جوجه دچار عفونت روده ای نشود. سپس با سرنگ غذای خیمری شکل آماده نموده و غذا را در دهان جوجه بریزید.
از همان روز اول دانخوری را در اختیار جوجه ها قرار دهید. همچنین در 3 روز اول جوجه شترمرغ ها را به حرکت کردن وادار کنید و بر روی دانخوری ضربات آهسته بزنید تا جوجه ها به دان خوردن تشویق شوند.
استفاده از پروبیوتیک در تغذیه جوجه ها
در روز اول پس از خروج جوجه ها از داخل دستگاه جوجه کشی، 2.5 سی سی ویتامین ث در دهان آنها بچکانید. همچنین بعد از گذشت 6 ساعت از مصرف ویتامین c، 2.5 سی سی محلول پروبیوتیک در حلق جوجه ها بریزید. برای تهیه محلول پروبیوتیک، به ازای هر لیتر آب، 20 گرم مکمل پروتکسین در آن حل کنید. توجه داشته باشید برای جلوگیری از بیماری و یبوست در جوجه ها، حتما دمای آب مصرفی جوجه ها بین 25 الی 30 درجه باشد.
در روز دوم و سوم نیز مجددا در دو وعده جدا، یکی صبح و دیگری عصر هنگام به جوجه ها 2.5 سی سی پروتکسین بدهید. دوز مصرفی همانند روز اول به شکل 20 گرم در یک لیتر آب خواهد بود.
از سن 4 روزگی تا 7 روزگی نیز بصورت مستقیم پروتکسین را با دوز 7 گرم در یک لیتر آب در آبخوری جوجه ها حل کنید تا جوجه ها از آن بنوشند. اگر جوجه ای از این آب مصرف نکرد باید به صورت دستی و با سرنگ به جوجه آب پروتکسین دار بدهید.
از 7 روزگی تا 14 روزگی فقط یک وعده آن هم صبح هنگام پروتکسین با دوز 3 گرم در هر لیتر آب در اختیار جوجه ها قرار دهید. با توجه به خاصیتی که این پروبیوتیک دارد بهتر است که جوجه ها حتما صبح هنگام این مکمل را دریافت کنند.
از 14 روزگی تا 30 روزگی هر روز در آبخوری ها جوجه شترمرغ ها پروبیوتیک پروتکسین با دوز یک گرم در یک لیتر حل کنید تا جوجه های شما رشد بهتر و سیستم ایمنی قوی تری داشته باشند.