
یکی از مهم ترین شاخه های صنعت دامپروری، پرورش جوجه شترمرغ است که می تواند سود آوری بالایی را برای پرورش دهنده داشته باشد. اما این صنعت نیازمند داشتن دانش و همچنین ارائه ی مراقبت های ویژه برای جوجه ها است.
جوجه شتر مرغ ها نیز همانند جوجه های یک روزه سایر پرندگان در مراحل اولیه ی رشد خود بسیار حساس هستند. بنابراین توجه به عواملی از قبیل تغذیه ، شرایط محیطی، بهداشت و پیشگیری از بیماری ها تاثیر بسزایی را در سلامت و رشد آنها خواهد داشت.

در این مقاله از وبلاگ چیکن هچ ، به بررسی مهمترین توصیه های دامپزشکی برای نگهداری و پرورش جوجه شترمرغ ها پرداخته می شود تا پرورش دهندگان بتوانند با آگاهی و دانش کافی، محیطی ایمن و مناسب برای رشد این پرندگان فراهم کنند.

شرایط نگهداری جوجه شترمرغ چگونه است ؟
جوجه شترمرغ ها در اوایل زندگی خود سیستم ایمنی ضعیفی داشته و مستعد بیماری هستند. از این رو لازم است تا شرایط ویژه ی مراقبتی آنها را تامین کنید. در ادامه تعدادی از نکات مربوط به نگهداری جوجه شترمرغ ها را بیان می کنیم.
فضای کافی برای تحرک جوجه ها در نظر بگیرید.
کوچک بودن بستر جوجه ها در هفته ی اول و عدم تحرک کافی، همچنین تراکم بالای جوجه ها در محیط، مانع از رشد آنها شده و میزان تلفات را افزایش خواهد داد.
از این رو لازم است تا در هفته ی اول حداقل حدود 2.5 متر مربع فضا برای هر جوجه در نظر گرفته شود تا با داشتن تحرک کافی، عضلات و اندام های جوجه ها در سالم ترین حالت رشد کنند.
از بستر نرم و بهداشتی برای جوجه شترمرغ استفاده کنید.
بستر مناسب برای نگهداری جوجه شترمرغ باید خشک، نرم، جاذب رطوبت و عاری از آلودگی های میکروبی و مواد سمی باشد. استفاده از موادی مانند تراشه چوب، کاه خرد شده یا ماسه نرم توصیه میشود. زیرا علاوه بر حفظ گرما و کاهش رطوبت، از لغزش و آسیب به پای جوجه ها جلوگیری میکند.
بستر باید حداقل یک بار در روز مرتباً تمیز و ضدعفونی شود تا ضمن جلوگیری از تجمع باکتری ها و قارچ ها، محیطی ایمن برای رشد سالم جوجه ها فراهم شود.
دما و رطوبت را در محیط نگهداری جوجه شترمرغ تنظیم کنید.
برای گرمایش جوجه شتر مرغ ها می توانید از سیستم گرمایش از کف و یا لامپ های حرارتی مادون قرمز استفاده کنید. نور خورشید نیز یکی از عوامل موثر در رشد جوجه شترمرغ ها می باشد. نور خورشید می تواند ضمن تقویت رشد جوجه ها ، با از بین بردن باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا در حفظ سلامت کلی آنها موثر باشد. سعی کنید از روز دهم جوجه ها را از سالن نگهداری خارج کنید تا در معرض آفتاب قرار گيرند.
همانطور که سرما براي جوجه شترمرغ بسيار مضر است گرماي شديد نيز باعث دهيدراته شدن بدن جوجه، از دست دادن آب و تلف شدن آن مي شود. دماي اتاق جوجه هاي کوچک تا بيست روز اول نبايد به بيشتر از 33 درجه برسد. براي جلوگيري از اين امر ميتوانيد از کولر و يا پنکه هاي سقفي استفاده کنيد. همچنین در بیست روز اول بهتر است رطوبت اتاق جوجه ها بیشتر از 30 درصد نباشد.
یک فن تهویه در سالن نگهداری جوجه ها نصب کنید.
محیط نگهداری جوجه ها به یک سیستم تهویه ی استاندارد از جمله یک فن تهویه نیاز دارد. ادرار جوجه ها حاوی مقادیر بالایی از آمونیاک است. تجمع آمونیاک در بستر جوجه ها و عدم تخلیه ی اصولی و به موقع آن سبب تجمع گاز های سمی در سالن نگهداری جوجه شتر مرغ ها می شود. این گاز ها می توانند مشکلاتی از قبیل ناتوانی در تنفس، سوزش چشم ها و سایر مشکلات در جوجه ها شوند و میزان تلفات را افزایش می دهند.
در 48 ساعت ابتدایی پس از هچ جوجه ها را تغذیه نکنید.
یکی از مهم ترین جنبه های پرورش و نگهداری جوجه شترمرغ تغذیه ی آن است. جوجه شترمرغ ها نیز بلافاصله پس از هچ تا 24 ساعت نیازی به تغذیه نخواهند داشت. چراکه محتویات کیسه ی زرده در بدن آنها جذب شده است و در طول این مدت انرژی و مواد مغذی لازم برای ادامه ی حیات را برای آنها تامین خواهد کرد.
در 24 ساعت بعدی خوراندن محلول آب قند و مولتی ویتامین باعث افزایش تمایل جوجه به غذا خوردن ، و افزایش انرژی و در نتیجه تحرک جوجه می شود که خود در جذب سریعتر کیسه زرده و سلامت جوجه نقش مهمی ایفا میکند.
جیره ی غذایی استانداردی را برای جوجه شترمرغ فراهم کنید.
از سن 3 روزگی تا 2 هفتگی توجه به تغذیه جوجه شتر مرغ ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چراکه در این مدت جوجه ها مراحل اولیه ی رشد خود را طی می کنند و نیاز به یک جیره ی غذایی مقوی و با ارزش غذایی بالا دارند.
برای تغذیه جوجه ها در دو هفته اول، می توانید از خوراک آماده ویژه جوجه شترمرغ استفاده کنید. این خوراک شامل ترکیباتی از پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامینها و مواد معدنی است که مواد مورد نیاز جوجه را تامین میکند. علاوه بر این، می توانید از تخم مرغ آبپز، گندم، جو، کنجاله سویا، ماکارونی و برنج نیز استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که در این مرحله، غذای جوجه شترمرغ نباید خشک باشد. زیرا می تواند سبب ایجاد مشکلات گوارشی در جوجه ها شود. بنابراین باید آب کافی نیز در اختیار آنها قرار دهید.
از مکمل ها و مواد معدنی در تغذیه جوجه شترمرغ استفاده کنید.
تغذیه جوجه شترمرغ باید حاوی مکمل ها و مواد معدنی ضروری مانند کلسیم و فسفر برای رشد استخوانها، روی و منگنز برای تقویت سیستم ایمنی و رشد پرها، و سدیم برای تنظیم تعادل الکترولیتی باشد. ویتامینهای A،D و E نیز برای سلامت عمومی و پیشگیری از بیماری ها ضروریاند. استفاده از پروبیوتیک ها و آنزیم های گوارشی به بهبود هضم و جذب مواد مغذی کمک میکند. تأمین مقدار کافی این عناصر در جیره غذایی جوجهها، از مشکلات رشد و بیماریهای متابولیکی جلوگیری کرده و موجب افزایش راندمان پرورش میشود.
سخن آخر
در این مقاله از وبلاگ چیکن هچ به بررسی نکات و توصیه های دامپزشکی مهم در پرورش جوجه شترمرغ پرداختیم. دقت داشته باشید که جوجه شترمرغ ها نیز همانند جوجه های یک روزه سایر طیور در مراحل اولیه زندگی خود بسیار حساس بوده و نیاز به تامین شرایط و مراقبت های ویژه خواهند داشت. توجه به هر یک از نکات ذکر شده در این مقاله می تواند تاثیر بسزایی را در کاهش تلفات و رشد بهتر جوجه شترمرغ های پرورشی داشته باشد و سود بالایی را عاید پرورش دهنده نماید.