در صورتی که از تعدادی غاز و قوغاز نگهداری می کنید، مطالعه این مقاله برای شما ضروری است. برای جلوگیری از شیوع بیماری در بین غازها و عدم انتقال این بیماری به شما، لازم است تا از برنامه واکسیناسیون غاز و قوغاز اطلاع داشته باشید. در این مقاله، برنامه واکسیناسیون غاز، نحوه انجام آن و فواید این کار بررسی شده است.
به طور کلی واکسیناسیون پرندگان اهلی و خانگی، برای جلوگیری از شیوع بیماری و کاهش تلفات گله ضروری می باشد.
واکسن های مهم غاز، قو غاز و اردک
غازها نسب به سایر ماکیان، از مقاومت بدنی بالاتری برخوردارند، اما تغذیه نامناسب، عدم رعایت بهداشت و شرایط نگهداری بد، باعث بروز برخی از بیماری ها در آنها میشود. در ادامه انواع واکسن های غاز آورده شده است.
- واکسن نیوکاسل غاز
- آنفولانزای غاز
- واکسن کوکسیدیوز
- واکسن سه گانه E-coli
- واکسن آبله غاز
- برونشیت مرغابی ها
- واکسن گامبورو
در ابتدای امر، با انواع بیماری غاز آشنا شوید.
1- واکسن نیوکاسل و زمان واکسیناسیون غاز
بیماری نیوکاسل، یکی از شایع ترین بیمارها در بین تمام طیور می باشد. واکسن نیوکاسل دارای سویه های B1 ، لاسوتا، و واکسن روغنی است. این واکسن به صورت تزریق، قطره چشمی، محلول در آب آشامیدنی و اسپری به غاز ها تزریق میگردد. برنامه واکسیناسیون غاز در برابر بیماری نیوکاسل در جدول زیر آمده است.
سن غاز | نوع واکسن | تکرار |
10 روزگی | واکسن B1 | – |
20 روزگی | واکسن لاسوتا | – |
40 روزگی | واکسن روغنی نیوکاسل | هر 4 ماه یکبار |
2- واکسن آنفولانزا
آنفولانزا نیز یکی دیگر از بیماری های مسری در بین مرغابی ها است. واکسن این بیماری به صورت واکسن کشته تیپ A و محلول در آب در اختیار پرنده قرار میگیرد. واکسیناسیون غازها در برابر بیماری آنفولانزا، در سن 8 تا 10روزگی بوده و باید مجددا 6 تا 10 هفته بعد، تکرار گردد.
شما میتوانید واکسن دوگانه نیوکاسل – آنفولانزا را نیز در 40 روزگی غاز به پرنده تزریق نمایید.
3- واکسن کوکسیدیوز یا اسهال خونی در غاز
بیماری کوکسیدیوز به دلیل تجمع بیش از حد غاز ها و نگهداری مرغابی ها با سنین مختلف در یک محیط به وجود می آید. این بیماری در سن یک هفتگی تا 3 ماهگی غاز تلفات بیشتری دارد. برای جلوگیری و درمان اسهال خونی غاز، از جیره غذایی حاوی کوکسیدواستات استفاده میشود.
کوکسیدو استات ها ایمنی بالایی در برابر بیماری نداشته در نتیجه واکسن زنده یا کشته کوکسیدیوز، در آب آشامیدنی غاز ها ریخته می شود.
4- واکسن E.coli
مصرف آب های آلوده و عدم نظافت محیط باعث بیماری کلی باسیلوز یا سالمونلا در غاز ها می شود. با تزریق واکسن های E.coli در یک روزگی غاز ها، میتوان تا حدود زیادی آنها را در برابر این بیماری ها مصون نگه داشت.
این بیماری نیاز به تکرار مجدد نداشته و واکسن آن، علاوه بر پیشگیری، برای درمان نیز تجویز میگردد.
5– واکسن آبله در غاز ها
غازها مقاومت بسیار بالاتری در مقابل این بیماری دارند اما واکسیناسیون آن ها برای جلوگیری از تلفات، حائز اهمیت است. این واکسن در مناطقی که خطر ابتلا به بیماری بالا می باشد در 40 روزگی به جوجه ها تزریق میگردد. تکرار مجدد آن در 30 روز بعد از اولین واکسیناسیون غاز است.
در صورتی که احتمال شیوع آبله در منطقه کم باشد، واکسن کوریزا در 6 هفتگی و سپس در 10 هفتگی به غاز ها تزریق می گردد.
6- واکسن برونشیت
بیماری برونشیت از خانواده کرونا ویروس ها است که منجر به تلفات زیادی در غاز ها می شود. این بیماری با علائمی مانند تنگی نفس و خرخر پرنده همراه است. برای پیشگیری از برونشیت، غاز ها در سن 7 روزگی واکسینه می شوند. تکرار این واکسن در صورتی لازم است که در منطقه پرورش، بیماری برونشیت مشاهده گردد.
برای افزایش ایمنی، سویه H120 واکسن برونشیت در هفته اول به صورت قطره چشمی تزریق شده و مجددا سه هفته بعد در آب آشامیدنی غاز ها ریخته میشود.
7- واکسیناسیون غاز در برابر بیماری مارک
بیماری مارک با تاثیر بر غدد لنفاوی و راه های تنفسی پرنده منجر به تلفات بالا میشود. مارک سیستم ایمنی بدن طیور را تضعیف کرده و تلفات سنگین آن، دلیل بر اهمیت واکسیناسیون جوجه غاز ها در برابر آن می باشد.
این بیماری دارای دو واکسن H.V.T vaccine و Rispens vaccine می باشد که به صورت اسپری یا محلول در آب آشامیدنی در اختیار پرنده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید : برای پرورش اصولی غاز و قوغاز، مطالعه مقالات پرروش غاز به شما توصیه میشود.
چه زمانی نباید غاز ها را واکسینه کرد ؟
- بدون مشورت با دامپزشک نباید به غاز ها واکسن تزریق گردد.
- بدون داشتن تجهیزات و کادر مجرب، واکسیناسیون پرنده را انجام ندهید.
- هنگام بیماری، غازها را واکسینه نکنید.
- در زمان استرس، جا به جایی و تخم گذاری واکسیناسیون را انجام ندهید.
- واکسیناسیون غاز در دمای بالا امری اشتباه است.
- دقت داشته باشید که بین هر دو واکسیناسیون حداقل یک هفته فاصله باشد.
انواع واکسن های غاز، قوغاز و سایر طیور
به طور کلی پرندگان اهلی و زینتی، دارای سه نوع واکسن زنده، واکسن کشته و نوترکیب هستند که در ادامه با تمام انواع آن و نحوه تزریق انواع واکسن به غاز ها آشنا می شوید.
1- واکسن های زنده
واکسن های زنده، ویروس خفیف انواع بیماری ها می باشند. این نوع واکسن ها به صورت تزریق، قطره در چشم و محلول در آب آشامیدنی در اختیار پرنده قرار میگیرد. یکی از معایب واکسن های زنده، نگهداری سخت آنها و از بین رفتن اثر آنها در دمای بالا است.
2- واکسن های کشته
واکسن های کشته، آنتی ژن های میکروارگانیسم هستند که به صورت تزریق زیر جلد، به پرنده تزریق میگردند. تزریق این نوع واکسن پس از واکسن های زنده، باعث افزایش ایمنی بدن غاز ها می شود. یکی از معایب این واکسن، تاخیر در اثرگذاری و احتمال ایجاد ضایعات موضعی در محل واکسیناسیون است.
3- واکسن نوترکیب
واکسن های نوترکیب، عوارض واکسن های زنده و معایب واکسن های کشته را ندارند. این نوع واکسن نگهداری آسان تری داشته و دارای اثر گذاری سریع تر هستند.
جمع بندی
در این مقاله از وبسایت چیکن هچ، واکسن های مهم غاز معرفی شدند. دقت داشته باشید که تمامی واکسن های گفته شده باید تحت نظر دامپزشک و از داروخانه های معتبر تهیه شود. قبل از تهیه واکسن، در مورد شیوه نگهداری، دوز مصرفی و تاریخ انقضای آن، با دامپزشک مقیم مشورت نمایید.
سلام خانم دکترببخشیدجوجه مرغ محلی که بدنیامیان اول ازپاهاشون فلج میشن بعداسهال دارن و درنهایت می میرند.چه واکسن هایی بدو تولدبایدبهشون زد؟
سلام رضا جان
این مقاله ای که بهت لینک میدم رو بخون
به طور کامل توضیح داده شده
آشنایی با انواع واکسن های ضروری برای طیور محلی و بومی
سلام من چند
جان؟؟؟
🤣🤣🤣