زیبایی ظاهری اغلب پرندگان زینتی از جمله طوطی ها به خاطر وجود پرهای آنهاست. پرها علاوه بر کمک به این پرندگان برای داشتن ظاهری زیبا، نقشی اساسی در پرواز کردن و گرم ماندن بدنشان دارند.
برای مالکان طوطی هیچ چیز نمی تواند دلخراش تر از دیدن صحنه ی کنده شدن و یا جویده شدن پرهای زیبای پرنده ی خود و ریخته شدن آنها در کف قفسش باشد.
پر کنی، پر جوی و پر ریزی طوطی ها در واقع بیماری نیستند بلکه اختلالات روانی تحت عنوان تخریب پر توسط خود طوطی می باشند و عمدتا در طوطی های خانگی مشاهده می شوند.
در این مقاله از چیکن هچ قصد داریم تا به بررسی این سه اختلال و دلایل بروز آنها در طوطی ها بپردازیم.
مقایسه ی پر کنی، پرجوی و پرریزی در طوطی ها
قبل از پرداختن به بررسی هر یک از اختلالات ذکر شده، جدول زیر یک مقایسه ی کلی از آنها را برای شما ارائه می دهد :
نوع اختلال | رفتار طوطی | منشاء اختلال |
پرکنی | کنده شدن پرهای طوطی توسط خود آن | روانی |
پرجوی | جویده شدن بخش های پرز مانند پرها توسط خود طوطی | روانی |
پرریزی | ریختن خودبخود پر های طوطی | روانی/طبیعی |
باید گفت که پرکنی و پر جوی دو اختلال صرفا با منشاء روانی می باشند اما پرریزی در طوطی ها می تواند بصورت طبیعی و غریزی نیز اتفاق بیفتد که در ادامه به بررسی مفصل تر این موضوع می پردازیم.
پرکنی و پر جوی در طوطی ها
پرکنی و پر جوی از جمله اختلالات شایع در طوطی ها می باشند. طی پرکنی، طوطی شروع به کندن پرهای خود می کند به طوری پرهایش را به طور کامل از غلاف آنها بیرون می کشد.
اما در پر جوی بر خلاف پرکنی، طوطی ها پرهایشان را از غلاف خود خارج نمی کنند بلکه ساقه ی پر(قسمت لوله ای توخالی) در غلاف خود باقی می ماند و فقط قسمت های پرز مانند پر توسط طوطی جویده می شود. پرجوی کیفیت و سلامت پرهای طوطی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد به طوری که پر ها دیگر قادر به عملکرد صحیح خود نخواهند بود.
دلایل پرکنی و پر جوی در طوطی ها
سه زمینه ی اصلی برای بروز دو اختلال پرکنی و پر جوی در طوطی ها وجود دارد که عبارتند از:
- بیمار بودن طوطی
- شرایط نامناسب محیطی
- ارتباط و تعامل کم با طوطی
در ادامه ی مقاله به بررسی چگونگی تاثیر هر یک از موارد ذکر شده بر سلامت روانی طوطی ها و ایجاد این اختلالات در آنها می پردازیم.
بیمار بودن طوطی
بیمار بودن طوطی ها می تواند یکی از دلایل اصلی پرکنی و پر جوی در آنها باشد. طوطی ها در پنهان کردن علائم بیماری خود بسیار ماهرند و زمانی که بیماری آنها به شدت پیشروی کرده باشد و دیگر قادر به تظاهر به سالم بودن نباشند شروع به پر کنی و یا پر جوی می کنند. بیماری های زیر می توانند منجر به بروز چنین رفتارهایی در طوطی خانگی شما شوند:
- التهابات پوستی
- آلوده شدن بدن طوطی با انگل ها
- وجود کیست در پرها
- بیماری های کبدی
- مسمومیت با فلزات سنگین مثل مس و روی
- اختلالات متابولیسمی
شرایط نامناسب محیطی
طوطی ها به محیط زندگی خود بسیار حساس اند. شرایط نامناسب مراقبت از طوطی و عدم سازگاری آن با شرایط محیطی که در آنجا زندگی می کند می تواند منجر به ایجاد استرس و افسردگی و واکنش پرکنی و پر جوی در آن شود. موارد زیر اصلی ترین عوامل محیطی موثر در ایجاد این واکنش ها در طوطی ها می باشند:
- تغذیه ی نامناسب و یا ناکافی
- شلوغی و سر و صدای زیاد در محیط
- دمای نامناسب محیط
- خشکی پوست به خاطر میزان رطوبت کم
- خواب ناکافی
- دریافت نکردن نور آفتاب و یا هوای تازه
- قرار گرفتن در مجاورت دود، عطرهای مصنوعی، گرد و غبار
ارتباط و تعامل کم با طوطی
مراقب رفتارهای خود با طوطی ها باشید. طوطی ها پرندگان بسیار حساس و ظریفی می باشند و در صورتی که روزانه میزان توجه کافی را از طرف مالکان خود دریافت نکنند به خاطر عوامل زیر دچار اختلال پرکنی و پر جوی می شوند:
- افسردگی
- کسالت
- استرس عاطفی
درمان اختلالات پرکنی و پر جوی در طوطی ها
درمان پرکنی و پر جوی در طوطی ها با حذف عامل محرک آنها صورت می گیرد. یعنی اولین کاری که باید انجام دهید این است رفتارها و روتین زندگی طوطی را زیر نظر داشته باشید و سپس مواردی که واکنش پرکنی و یا پر جوی را در طوطی ایجاد می کند شناسایی کرده و آنها را برطرف کنید.
آیا امکان رشد پرهای جدید در طوطی پس از پرکنی و پر جوی وجود دارد؟
در پرکنی بله. بلافاصله پس از کنده شدن پر های طوطی پرهای جدیدی شروع به رشد می کنند و جایگزین پرهای کنده شده می شوند و این یک روند طبیعی در آنهاست. اما در مورد پرجوی این طور نیست. در پرجوی چون پر ها از غلاف خود خارج نمی شوند، امکان رشد پرهای جدید به جای آنها وجود ندارد و این پر ها تا زمان پرریزی طبیعی طوطی در بدن آن باقی می مانند.
مشکلات حاصل از درمان نکردن پرکنی و پرجوی در طوطی ها
در صورتی که در سریع ترین زمان ممکن اقدام به درمان اختلال پرکنی و پر جوی در طوطی خود نکنید کندن متوالی پرها می تواند منجر به بروز مشکلات زیر در طوطی شما شود:
- کاهش زیبایی و کیفیت پر ها طی پر جوی
- آسیب دیدن فولیکول های پر ها در پرکنی
- رشد نکردن پرهای جدید در محل پر های کنده شده
- ایجاد زخم و عفونت در محل های بدون پر
- مرگ پرنده
پر ریزی در طوطی ها
همانگونه که ذکر شد ، پرریزی در طوطی ها بر خلاف پرکنی و پرجوی صرفا منشا روانی ندارد و گاها می تواند بصورت طبیعی و غریزی نیز اتفاق بیفتد.
در حالت کلی می توان گفت که پرریزی در طوطی ها دارای دو زمینه می باشد:
- پرریزی طبیعی
- پرریزی به دلیل عوامل محیطی
پرریزی طبیعی در طوطی ها
طوطی ها سالانه یک یا دو ماه وارد دوره ی پرریزی می شوند که به آن دوره ی تولک نیز گفته می شود. در این دوره پرهای قدیمی و فرسوده ی قسمت های مختلف بدن طوطی ها به نوبت شروع به ریزش می کنند و پرهای جدیدی رشد کرده و جایگزین آنها می شوند. این دوره همانند دوره ی پوست اندازی برای طوطی هاست و به شکل طبیعی در فصلی خاص اتفاق می افتد و بستگی به شرایط آب و هوایی و تغذیه ی طوطی دارد.
پرریزی طوطی ها به دلیل عوامل محیطی
پرریزی غیر طبیعی طوطی ها می تواند به خاطر عوامل زیر اتفاق بیفتد:
- افسردگی و کسالت
- تغذیه ی نامناسب
- دما و رطوبت نامناسب محیط
- به هم خوردن تعادل هورمون های طوطی
- رسیدن طوطی به بلوغ سنی
- بیمار بودن طوطی
درمان پرریزی طوطی ها
ابتدا باید منشا پرریزی در طوطی را شناسایی کرده و سپس اقدام به درمان آن کنید. در صورتی که طوطی شما به خاطر شرایط محیطی و یا بیماری دچار پرریزی شده باشد در این حالت حتما باید عامل محرک را از محیط حذف کرده و یا به دامپزشک مراجعه کنید. اما اگر طوطی شما وارد دوره ی تولک شده است، اقدامات زیر می توانند در آسان تر شدن روند پرریزی آن موثر باشند:
- در این دوره نوردهی به طوطی را کاهش دهید.
- از دادن غذاهای با طبع گرم به طوطی پرهیز کنید.
- از سبزیجاتی مثل اسفناج،کاهو و کلم در تغذیه ی طوطی استفاده کنید.
- میزان دما و رطوبت محیط را تنظیم کنید
نتیجه گیری
در این مقاله از چیکن هچ سه اختلال پرکنی، پرجوی و پرریزی و دلایل بروز آنها را در طوطی ها بررسی کردیم .طوطی ها پرندگان بسیار باهوش و حساسی می باشند و هر گونه تغییر در روند زندگی عادی آنها می تواند برایشان استرس آور باشد که استرس دلیلی برای افسردگی و ایجاد اختلالات روانی در آنهاست. بنابراین شما باید اقدامات لازم را برای رفع عوامل محرک استرس در طوطی خود انجام دهید تا طوطی شما شاد و سلامت به زندگی خود ادامه دهد.
سلام،چرابعضی ازعروسهایی که باهم دریک قفس نگهداری میشوندپرهای عروسهای دیگررومیکنن؟
سلام دوست عزیز
عروس هلندی ها پرنده های قلمروطلبی هستن و دوس ندارن پرنده ی دیگه ای تو حرین اینا باشه
مگر اینکه اون پرنده جفتشون باشه
اگه نباشه به خاطر رقابت بر سر اب و غذا و جا بهم اسیب میزنن