
یکی از مهمترین و پر فروشترین محصولات شترمرغ، گوشت قرمز آن می باشد که محصولی پر از خاصیت است. قبلا در مقاله ای جداگانه خواص گوشت شترمرغ و مضرات آن را توضیح داده بودیم. مراحل ذبح و کشتار شترمرغ به دلیل جثه بزرگ این حیوان متفاوت از سایر طیور پرورشی می باشد و تجهیزات خاصی می طلبد. در این مطلب از وبلاگ سایت چیکن هچ بیشتر در مورد کشتار شترمرغ و سن مناسب برای عرضه گوشت این پرنده به بازار بحث خواهیم کرد. اگر به پرورش شترمرغ علاقه مند هستید، خواندن این پست را از دست ندهید.

خصوصیات محل کشتارگاه شترمرغ

محل کشتارگاه شتر مرغ باید یکسری پارامترها را در برگیرد که عبارتند از:
- کف محل باید غیر قابل نفوذ باشد.
- از قابلیت شستشوی آسان برخوردار باشد.
- آب به راحتی در آن جریان یابد.
- آب از آن به گونه ای تخلیه شود که بوی نامطبوع ایجاد نکند.
- دیوارها باید صاف، غیرقابل نفوذ و قابل شستشو باشد.
- در و پنجره ها نفوذ ناپذیر باشد.
- دارای تهویه برای خروج بخارات حاصله.
- محل باید به گونه ای باشد که مانع ورود حشرات و جوندگان و حیوانات موذی شود.
سن و وزن مناسب شترمرغ برای کشتار
شترمرغ ها وزن سنگینی دارند و تا 150 کیلو هم وزن میگیرند. در برخی مناطق برای اینکه پوست و گوشت شترمرغ به درجه کیفیت مطلوب برسد، تا 14 ماهگی شترمرغ های گوشتی را پرورش میدهند.
اما برخی پرورش دهنده ها برای کاهش هزینه های خوراک، این پرنده را در سن 9 ماهگی با وزن 80 الی 90 کیلویی به بازار عرضه میکنند.
شترمرغ گردن آبی (نژاد زیمباوه ای) در سن 9 الی 12 ماهگی کشتار میشود. سایر نژادها در سن 12 الی 14 ماهگی به کشتارگاه ها ارسال می شوند. در سن کشتار شترمرغ هنوز بسیار جوان بوده بطوریکه هنوز یک سال با سن بلوغ جنسی اش فاصله دارد.
روش های مختلف کشتار شترمرغ
برای ذبح کشتار شترمرغ از روش های مختلفی استفاده می شود که در این میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سنتی
این نوع کشتار به دلایل بهداشتی و زیست محیطی ممنوع است.
نیمه صنعتی
برای کشتار با ظرفیت های پایین اغلب از روش نیمه صنعتی استفاده می شود که هم اکنون سازمان دامپزشکی و سازمان محیط زیست اجازه احداث یک چنین کشتارگاه هایی را به راحتی صادر نمیکند.
صنعتی
متداول ترین روش ذبح شترمرغ ، کشتار به صورت صنعتی است که مناسب برای ظرفیت های بالا با رعایت اصول بهداشتی و زیست محیطی می باشد.
مراحل کشتار شترمرغ
کشتار شترمرغ شامل چندین مرحله می باشد که به ترتیب آنها را شرح میدهیم.
تخلیه شترمرغ
در مرحله اولیه شترمرغ ها از وسائل نقلیه به روی سکوها تخلیه می شوند.
بازرسی و قرنطینه
تک تک شترمرغ ها به منظور نداشتن بیماری و ناقل بودن مورد بررسی قرار میگیرند.
ارزشیابی
تمامی موارد چاقی، لاغری، تعیین نژاد، سن و جنسیت شترمرغ بررسی و تعیین میشود تا ارزش اقتصادی آن مورد محاسبه قرار گیرد.
بازرسی قبل از کشتار
در این مرحله نیز شترمرغ ها را استراحت میدهند تا سلامتی آنها تایید گردد.
انجام اعمال کشتار
پس از انتظار دادن به پرندگان مرحله بعدی بیهوش کردن و دادن شوک الکتریکی به آنها میباشد. سپس خونگیری، پرکنی، خروج محتویات شکم و دوش دادن صورت میگیرد.
برای ذبح شترمرغ و جلوگیری از درد حین کشتار این پرنده را موقتا بی هوش میکنند.
برای بی حسی شترمرغ ها از جریان برق استفاده میشود. بدین شکل که ابتدا حیوان در داخل جعبه مخصوص قرار گرفته و به مدت 5 الی 6 ثانیه شوک برقی با شدت 600 میلی آمپر به سر پرنده وارد میشود. با انجام این کار شترمرغ به مدت کوتاه بی حس و بی حرکت خواهد شد.
برای سر بریدن شترمرغ در کشتارگاه ها، بلافاصله بعد از بی هوشی موقت، شترمرغ را بصورت وارونه از پایه آویزان میکنند. سپس شخص گلوی پرنده را کمی پایین تر از سر آن بریده و لاشه را زیر تشت خون قرار دهد.
در این مرحله کارگران ابتدا پرهای لاشه را به طور کامل از پوست جدا میکنند. با توجه به پوست سخت شترمرغ، عمل پرکنی آن به شکل دستی انجام میگیرد. پس از پرکنی، پوست شترمرغ با حساسیت بالایی از بدن آن جدا میشود.
بعد از کندن پوست شترمرغ بلافاصله باید امعا و احشای شترمرغ خارج شوند. برای این منظور شکم حیوان باید به نحوی باز شود که اعضاء داخل آن قابل رویت و قابل دسترسی باشند. قسمت های مختلف داخلی از جمله قلب، کبد، کلیه و قسمت های غیر قابل استفاده نظیر روده باید از لاشه جدا گردند.
در کشتارگاه ها برای جلوگیری از فاسد شدن گوشت شترمرغ، باید سریعا دمای آن را به 4 درجه سانتی گراد رساند که برای این منظور از روش های مختلفی همچون عبور لاشه از آب یخ استفاده میشود.
سرد کردن
برای سرد کردن لاشه انها را در تونل انجماد به مدت 24 ساعت نگهداری میکنند تا به اصطلاح گوشت ترد شود. البته میتوان از چیلر با یک درجه سانتی گراد نیز برای سرد کردن استفاده کرد.
حمل گوشت
سپس از گوشت تونل انجماد به قسمت قطعه بندی، بسته بندی و … انتقال می یابد.
بعد از پوست کنی، نوبت به قطعه بندی لاشه میرسد. گوشت با کیفیت شترمرغ در قسمت بالای ران و پشت شترمرغ میباشد. قسمت پایین ران شترمرغ رگ و عصب های زیادی دارد و چندان از کیفیت بالایی برخوردار نیست.
اما گوشت بالای ران و پشت شترمرغ از ماهیچه های نرم تشکیل شده به همین خاطر گوشت فیله، استیک، کبابی گوشت شترمرغ بسیار لطیف تر و خوشمزه تر از گوشت گاو می باشد.
عمل ذبح شترمرغ چگونه انجام می شود؟
کشتار شترمرغ به طور متداول به دو روش زیر انجام می شود.
- برش در شریان کاروتید
- برش شریان اصلی قلب
جمع بندی
در این پست مراحل مختلف کشتارگاه شترمرغ را شرح دادیم. پرورش شترمرغ در کشور ما به گستردگی سایر طیور نیست برای همین کشتارگاه های محدودی برای ذبح و بسته بندی گوشت شترمرغ در هر استان وجود دارد.
برای ذبح شتر مرغ کجا باید بیاریم
دوست عزیز
بهتره اینو از کسب و کار های مربوطه تو شهر خودت سوال کنی