به دنبال نشانه های کمبود ویتامین در مرغ و خروس خود هستید؟ تا به امروز ویتامین های موثر را در اختیار طیور خود قرار نداده اید؟ از عوارض کمبود ویتامین بیخبرید؟ با این متن از سایت چیکن هچ تا انتها همراه باشید تا با مضرات کمبود ویتامین در بدن طیور و چگونگی درمان آن آشنا شوید.
علائم کمبود ویتامین در مرغ و خروس
در حالت کلی کمبود ویتامین در مرغ و خروس با علائم گوناگونی نظیر کم شدن تحرک، گوشه نشینی و بیحالی نمود پیدا میکند که در شرایط حاد نشانه های دیگری همچون…
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- کاهش تخمگذاری
- تولید تخم با پوسته نرم
- ضعف در ناحیه پا
- وجود ترشحات در ناحیه چشم
- خونریزی زیاد و یا کبودی
- اختلالات عصبی
- نرمی استخوان
- کم خونی
- فلجی گردن یا پیچش آن
- وضعیت نامناسب پرها
دارد که منجر به ایجاد مشکلات جدی در پرنده میشود.
کمبود ویتامین A
در جیره طیور اغلب برای تامین ویتامین A از پودر یونجه تازه و یا مقداری ذرت استفاده میشود این دو ماده سرشار از ویتامین A میباشد که در رشد پرنده نقش اساسی دارد و کمبود آن میتواند با علائمی مثل کاهش تولید تخم، شب کوری، کاهش جوجه درآوری، نقرس، وجود چرک در حنجره و نای، رشد آهسته، تجمع ترشحات در ناحیه چشم و مجرای بینی و… میشود.
کمبود ویتامین D
ویتامین D در جذب کلسیم در بدن طیور موثر است. کمبود ویتامین D میتواند طیور را به راشیتیسم و پوکی استخوان مبتلا کند و منجر به پایین آمدن کیفیت پوسته تخم ها شود. در صورت عدم تعادل کلسیم و فسفر رشد غیر طبیعی اسکلتی به وجود خواهد آمد به طوری که در شرایط حاد تخمگذاری مرغ به کل قطع میشود. از علائم دیگر این ویتامین میتوان به کاهش خاکستر استخوان، راه رفتن نامتعادل و… اشاره کرد.
کمبود ویتامین E
ویتامین E بیشتر در پودر ماهی، حبوبات و سبوس دانه ها وجود دارد در صورتی که مرغ و خروس به اندازه کافی ویتامین E دریافت نکنند به بیماری انسفالومالاسی، دیستروفی عضلانی و… دچار میشوند. همچنین باعث بروز نشانه هایی اعم از ترشح مزاج، کاهش باروری در نرها، کم خونی، نکروز سنگدان، شکنندگی گلبول های قرمز خواهد شد.
کمبود ویتامین K
کمبود این ویتامین میتواند منجر به خونریزی های داخلی و خارجی و در نهایت مرگ طیور شود برای جلوگیری از این منظور باید جیره های پرورش دهندگان تقویت شود، از دیگر علائم کمبود این ویتامین میتوان به تاخیر در انعقاد خون، اختلال در رشد استخوان ها، پیدایش خونریزی سطحی در ناحیه ران، بال، سینه و سطح روده اشاره کرد.
کمبود ویتامین بیوتین
این ویتامین موجب آزادسازی انرژی در بدن طیور شده و در رشد استخوان آنها نقش کلیدی دارد. بیوتین موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی شده و با تنظیم متابولیسم بدن طیور موجب حفظ سطح قند خون در مواقعی که جیره غذایی طیور با کمبود کربوهیدرات مواجه است خواهد بود. کمبود این ویتامین منجر به ایجاد عفونت پوستی در کف پا و چشم و دهان شده و منجر به پر درآوری ضعیف و شکنندگی میشود. جهت درمان میتوان از تخم مرغ پخته شده و یا بیوتین را به جیره اضافه کرد.
لازم به ذکر است کمبود بیوتین در مرغ گوشتی باعث ضعف در ناحیه پا و اختلال مفصل خرگوشی شده و در پرورش مرغ تخمگذار منجر به کاهش تولید تخم، کبد چرب و… میشود.
کمبود ویتامین کولین
کمبود کولین باعث رشد ضعیف، ابتلا به بیماری های استخوانی ( پروسیس) شده که در نهایت تورم مفاصل زانو، جابجایی مفاصل غضروفی و … را به همراه دارد. رژیم غذایی حاوی سبوس گندم، کنجاله سویا و … از کمبود بیوتین برخوردار نیستند زیرا سویا منبع سرشار از کولین است . استفاده از مکمل های کولین تجاری می تواند جبران کننده این کمبود باشد.
کمبود ویتامین اسید فولیک
یکی از نشانه های اصلی کمبود این ویتامین در مرغ و خروس کم خونی میباشد از دیگر علائم آن پر درآوری ضعیف، فلجی، لنگیدن، کاهش هموگلوبین خون، افزایش مرگ و میر جنینی جوجه ها و… میتوان اشاره کرد. بهترین راهکار برای تامین این ویتامین اضافه کردن مقدار مشخصی از مکمل این ویتامین در جیره است.
کمبود ویتامین اسید پانتوتنیک
کمبود ویتامین B5 و یا اسید پانتوتنیک در جوجه ها با نشانه های کاهش رشد و مصرف خوراک نمود پیدا میکند. ناهنجاری پا و عفونت در ناحیه شکمی پا و پلک ها و دهان طیور از علائم کمبود این ویتامین است. بدین منظور می توانید از مکمل های این ویتامین در جیره طیور استفاده کنید.
کمبود ویتامین پیریدوکسین (B6)
در صورتی که جیره غذایی مرغ و یا خروس با کمبود ویتامین B6 و یا پیریدوکسین مواجه شود، کاهش اشتها، تحریک پذیری بیش از حد، ضعف، تاخیر در رشد، کم خونی و… در آنها به وجود میآید. کاهش شدید این جیره باعث انحلال تخمدان میشود. افزودن 4 گرم پیریدوکسین در تغذیه طیور میتواند از کمبود آن جلوگیری کند.
کمبود ویتامین نیاسین
کمبود نیاسین با اختلالات شدید پوستی و دستگاه گوارشی نمود پیدا میکند که در نهایت باعث خم شدن پاها، التهاب دهان و زبان طیور میشود و در شرایط حاد بیماری زبان سیاه را در طیور به وجود میآورد. کمبود نیاسین در جوجه ها را میتوان با تغذیه رژیم غذایی حاوی نیاسین جبران کرد.
کمبود ویتامین ریبوفلاوین
بسیاری از بافت های طیور ممکن است در اثر کمبود ریبوفلاوین تحت تاثیر قرار گیرند به طوریکه ممکن است فلجی و پنجه های پیچ خورده، نرمی عصب های سیاتیک و بازویی در طیور نمایان شود. هنگامی که جیره در نظر گرفته شده طیور اکثر ویتامین های موجود در جیره را نداشته باشد کمبود ریبوفلاوین به وجود میآید.
با قرار دادن دو دوز متوالی از مکمل های این ویتامین میتوان آن را جبران کرد.
کمبود ویتامین تیامین
کمبود تیامین در مراحل اولیه با لرزش در ناحیه سر و بی حالی نمایان شده که به مرور باعث مشکلات عصبی ، عضلانی و تشنج های مداوم میشود در شرایط حاد ضربان های نامنظم قلب و فلجی را به همراه دارد که دیگر طیور قادر به ایستادن و یا نشستن نیستند برای جلوگیری از کمبود تیامین بهتر است از جیره های متعادل حاوی انواع ویتامین ها استفاده شود.
سخن آخر
در این مقاله در رابطه با نشانه های کمبود ویتامین در جیره طیور مطالب مختلفی ارائه شده که با مشاهده هر یک از علائم درج شده میتوانید با رسیدگی هر چه سریعتر از حاد شدن شرایط جلوگیری کنید و با اضافه کردن مکمل های هر یک از ویتامین ها به جیره به بهبودی عملکرد آنها کمک کنید.
با عرض سلام وخسته نباشید به عوامل چیگن،،واقعاااا از راهنمایی هاتون سپاسگزارم همشون درست و به جا خوب و مفیدن
سلام دوست عزیز
خیلی ممنون از حسن توجه شما