یکی از زیباترین نژاد اردک شناخته شده در جهان، نژاد اردک ماندارین میباشد. زیستگاه اصلی این پرنده شرق آسیا بوده و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد ظاهری، در رده پرندگان زینتی قرار گرفته است. وزن این نژاد حدود 430 تا 690 گرم بوده و دارای بدنی به طول 40 تا 50 سانتیمتر می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این پرنده با ما تا انتهای این نوشته از چیکن هچ همراه باشید.
جدول مشخصات اردک های ماندارین
در جدول ذیل مشخصات ظاهری، مشخصات زیستی و میزان تخم گذاری اردک های ماندارین به طور خلاصه آورده شده است.
وزن اردک نر | 400 تا 500 گرم |
وزن اردک ماده | 430 تا 700 گرم |
طول بدن اردک | 40 تا 50 سانتی متر |
طول عمر اردک ماندارین | 10 تا 12 سال |
تعداد تخم در هر دوره | 8 تا 12 عدد |
دوره جوجه کشی | 28 تا 30 روز |
نماد | سنبل عشق و وفاداری |
کاربرد | پرورش به عنوان پرنده زینتی |
مشخصات ظاهری اردک ماندارین نر و ماده
یکی از دلایل اصلی محبوبیت این نژاد، ظاهر چشمگیر اردک ماندارین نر می باشد. این پرنده داری تاجی بسیار زیبا بوده که با پرهای نارنجی رنگ شروع و در نهایت به پرهایی با رنگ سبز و بنفش ختم می شود. دو طرف صورت پرنده پرهای سفید رنگی خودنمایی کرده که با خطوط دنباله دار تا پشت سر پرنده ادامه دارند.
سینه اردک ماندارین به رنگ بنفش و سبز و بالهای پرنده نیز دارای پرهایی به رنگ قرمز، سبز تیره، سیاه و قهوه ای می باشد. تاج و یال قرمز رنگ ماندارین نر، در هنگام جذب پرنده ماده تغییر حالت داده و زیبایی پرنده را دو چندان میسازد. منقار جنس نر در این نژاد، قرمز یا نارنجی رنگ است.
ماندارین ماده عموما با پرهای خاکستری و سینه ای با خالهای سفید مشاهده می شود. علاوه بر رنگ پرها، تاج اردک ماده کوچکتر از جنس نر بوده و معمولا منقاری به رنگ خاکستری دارد.
این پرنده ماده بسیار شبیه به اردک جنگلی آمریکای شمالی بوده و تنها تفاوت آنها، خط چشم دنباله دار در اردک ماندارین است. لازم به ذکر است که جنس نر پس از فصل جفتگیری دچار پر ریزی شده و شبیه پرنده ماده میشود.
زیستگاه اردک ماندارین
این اردک در مناطق کوهستانی و جنگل های نزدیک به رودخانه زندگی میکند و به دلیل محافظت از تخم های خود، شکاف صخره ها و تنه درختان را برای لانه سازی انتخاب می نماید.
پرورش و نگهداری اردک ماندارین
پرورش اردک نژاد ماندارین نیز با سایر نژادها تفاوت چندانی ندارد. اولین نیاز پرورش هر پرنده فراهم کردن بستر مناسب می باشد. این اردک نیز علاقه زیادی به آبتنی و شنا داشته بنابراین ساخت حوضچه های کوچک از ملزومات پرورش این پرنده است.
همچنین بهتر است برای جلوگیری از نزاع بین ماندرین های نر، به ازای هر جفت اردک، حداکثر فضایی به مساحت 15 مترمربع در نظر بگیرید.
لازم به ذکر است که اردک ماندارین با دم پهن خود مهارت زیادی در پرواز کردن داشته و به محض احساس خطر، پرواز میکند. بنابراین برای پرورش این پرنده از بسترهای سرپوشیده و سقف های توری بهره بگیرید.
آنها علاقه زیادی به ساخت لانه در ارتفاعات دارند، شما میتواند با قرار دادن شاخه و تنه درختان قطع شده در بستر آنها، محل مناسب برای لانه سازی در اختیارشان قرار دهید.
تغذیه اردک ماندارین
در فصل بهار و تابستان به دلیل فراوانی حشرات و خزندگان کوچک، عمده تغذیه این پرنده از این موجودات تامین میشود. قورباغه ها، حلزون ها، ماهی و مارهای کوچک توسط این پرنده به راحتی شکار میشوند. اردک های ماندارین به خوردن بلوط ها و میوه های تابستانی نیز علاقه بسیاری دارند.
تغذیه این پرنده در فصل زمستان، شامل دانه ها و علف های هرز بوده و در اکثر موارد برای یافتن غذا به مناطق گرمسیر مهاجرت میکنند. آنها علاقه زیادی به غذا خوردن در ابتدای روز داشته و باقی وقت خود را به بازی و شنا کردن می پردازند.
شما میتوانید این پرنده را با انواع سبزیجات و میوه های تازه، غلات، ذرت و گندم، دانه ، جوانه ها و یونجه تغذیه کنید. غذای این اردک تفاوتی با تغذیه سایر نژادها ندارد بنابراین مطالعه مقاله بهترین تغذیه اردک خالی از لطف نخواهد بود.
جفتگیری و میزان تخمگذاری
اردک های ماندارین در سن یک سالگی به بلوغ رسیده و برای جفتگیری آماده می شوند. اردک نر در فصل جفت گیری با انجام حرکات موزون و رقص در آب، پرهای خیره کننده خود را به نمایش گذاشته تا ماندارین ماده را به خود جذب کند. در صورت وجود چند نر در گله، جنگ بین آنها برای تصاحب ماده امری طبیعی خواهد بود.
اردک ماندارین که پرنده ای تک همسر می باشد، پس از انتخاب زوج و جفت گیری، به دنبال لانه ای مناسب برای تخم گذاری می گردد. این پرنده ماده در اوایل بهار، 8 تا 12 تخم گذاشته و به مدت 28 تا 30 روز بر روی آنها می خوابد. در این زمان اردک ماندارین نر، به تغذیه و مراقبت از ماده و تخم ها می پردازد.
پس از باز شدن تخم ها، اردک ماده با هدایت جوجه ها به سمت آب، آنها را برای تغذیه و شنا آماده میکند. جوجه ها معمولا در سن 8 هفتگی قادر به پرواز و جدا شدن از والدین خود میباشند. آنها تا این سن شبیه ماندارین ماده بوده و پرهای خاکستری رنگ دارند.
اردک های ماندرین به محض احساس خطر از روی تخم های خود برخواسته و تمایلی به ادامه روند جوجه کشی نخواهند داشت بنابراین شما میتوانید به راحتی با استفاده از دستگاه های جوجه کشی ، از تخم نطفه دار اردک ماندارین به جوجه کشی و کسب درآمد از فروش جوجه های یک روزه بپردازید.
سوالات متداول
در ادامه به سوالات پرتکرار کاربران پرداخته شده است.
طول دوره جوجه کشی اردک ماندارین چقدر است؟
اگر قصد جوجه کشی از تخم نطفه دار اردک ماندارین را دارید در بازه زمانی 30 روزه شاهد جوجه اردک ها خواهید بود. البته لازم به ذکر است دوران هچ بین 2 الی 5 روز متفاوت است و بهتر است حداقل 5 روز برای جوجه درآوری صبر کنید.
اردک ماندارین چند عدد تخم می گذارد؟
اردک های ماده ماندارین اغلب مابین 8 الی 12 عدد تخم میگذارند.
قیمت اردک ماندارین چقدر است؟
در بازار آزاد این گونه از اردک با قیمت های متفاوتی به فروش میرسد که بسته به نحوه پرورش، نوع تغذیه دهی، جوجه و یا بالغ بودن آن … ممکن است این قیمت ها افزایش و یا کاهش پیدا کند.
جمع بندی
ظاهر زیبای این پرنده سبب شده تا علاقه مندان زیادی را به خود جذب کند. همانطور که گفته شد این اردک در گذشته به عنوان پرنده عشق و سمبل وفاداری به عروس هدیه داده میشد. اعتقاد بسیاری از افراد بر این است که نگهداری از یک جفت اردک ماندارین در خانه باعث افزایش عشق و محبت بین اعضای خانواده میشود.
پس از ممنوعیت شکار این پرنده، پرورش این اردک رونق بیشتری یافت که در این مقاله از وبسایت چیکن هچ به طور مفصل به نحوه پرورش اردک ماندارین و جوجه کشی از آنها پرداخته شد. امروزه در بیشتر کشورها، مجسمه و نقاشی های این پرنده زیبا نیز به عنوان نماد عشق به فروش میرسند.
سلام ببخشد من یک جفت اردک ماندارین دارم ماده یک چشمش مایل به سفید رنگ شده کور نیست یکم میبیند زیاد لایه مات نیست به نظر شما بیماری قارچی است از محیط است یا ویروس درمان اش چی است و غذای اردک ماندارین چیست ؟
سلام مصطفی جان
به عنوان غذا میتونی بهش دان مخصوص اردک بدی
به علاوه از میوه و سبزیجات هم تو جیره ی غذاییش استفاده کن
هفته ای دو بار هم بهش تخم مرغ ابپز بده
برای چشمش هم از داروخونه ی دامپزشکی قطره ی سیپلکس تهیه کن هر 8 ساعت یه قطره بچکون تو دهنش
سلام تشکر از مطالب خوب و ارزنده شما بسیار عالی
سلام دوست عزیز
ممنون از حسن توجهتون
با سلام. یک جفت ماندارین دارم.نر گاهی ماده را میزند. آیا اشکالی دارد و باهمجفت نشده اند؟ چه کنم که تخم بگذارند و جوجه دار شوند؟
سلام دوست عزیز
این ممکنه به خاطر رقابت بر سر جا و مکان و تغذیه باشه
چه غذایی بهشون میدی؟
کجا نگهداریشون می کنی؟
پلیت میخورن
قسمتی از حیاط با شیشه محصور شده
هم آب هست برای شنا
هم خشکی
خب اصلی ترین نیاز اردکا برای تخم گذاری پروتئین و کلسیم هست که اینو باید از طریق جیره ی غذاییشون تامین کنن
در کنا پلت به عنوان منبع پروتئین می تونی از سویا و یا تخم مرغ آبپز استفاده کنی کرم میلورم هم خیلی مفیده و سطح بالایی از پروتئین رو داره
برای تامین کلسیم هم باید پودر صدف و یا پودر پوسته ی تخم مرغ به دان مصرفی شون قاطی کنی
یا هم باید از داروخونه ی دامپزشکی مکمل کلسیم تهیه کنی و بهشون بدی
می تونی از جوانه ی گندم و ریحان هم تو جیره ی غذاییشون استفاده کنی تا تحریک به بشن به جفت گیری
ممنون از راهنماییتون . منم یک جفت نر و ماده دارم ولی اردک ماده چند روزی است که با صدا واق واق در حیاط اینور اونور میرود انگار بیقراری میکند حال من با این مشکل چکار کنم ؟ ممنون میشم از راهنماییتون
فقط مشکلش اینه که صدا میکنه ؟!
این مشکل نیس حالت طبیعی پرنده است
از نویسنده ممنونم خیلی به کارم اومد. تشکر