
آیا تا به حال این سوال برایتان پیش آمده که تخم نطفه دار تازه بهتر است یا کهنه؟ آیا زمان نگهداری تخم نطفه دار قبل از قرار دادن در دستگاه جوجه کشی، می تواند روی درصد موفقیت جوجه کشی (درصد هچ) تأثیر بگذارد؟ اگر به دنبال افزایش راندمان جوجه کشی هستید، حتماً باید بدانید که تازه یا کهنه بودن تخم نطفه دار یکی از عوامل بسیار مهم در کیفیت و موفقیت جوجهکشی خانگی یا صنعتی است. در این مطلب از چیکن هچ بررسی می کنیم که چه تفاوتی بین تخم های تازه و کهنه وجود دارد و بهترین زمان برای استفاده از تخم نطفه دار چه موقع می باشد.

تاثیر تازگی و کهنگی تخم نطفه دار در جوجه کشی
ویژگی | تخم نطفه دار تازه | تخم کهنه |
زمان ذخیره سازی | حداکثر 3 الی 7 روز | بیش از 7 روز |
کاهش کیفیت نطفه | 10 الی 15 درصد کاهش به ازای هر روز ذخیره سازی | 50 الی 60 درصد به ازای هر روز ذخیره سازی |
کیسه هوایی | کوچکتر و به تدریج بزرگتر میشود | بزرگتر و قابل مشاهده در نوربینی |
تاثیر بر موفقیت هچ | راندمان بالای 90 درصد | کاهش شدید راندمان |
رشد جنین | رشد کامل و مناسب | رشد ضعیف و احتمال توقف رشد |
حداکثر زمان نگهداری تخم نطفه دار برای جوجه کشی
پس از گذشت 24 ساعت از تولید تخم نطفه دار فرصت کافی برای تشکیل کیسه هوایی و خروج نیتروژن از آن خواهد بود. پس از آن می توان از تخم جوجه کشی کرد، اما در صورتی که زمان نگهداری تخم در فضای بیرون بیش از 7 روز طول بکشد، نطفه کیفیت خود را از دست داده و پتانسیل کافی برای جوجه شدن را نخواهد داشت.

البته این مقدار کاهش کیفیت تنها در صورتی است که تخم ها را در شرایط درست با دما و رطوبت کنترل شده انبار کرده باشید، در صورت نگهداری نامناسب تخم ها، میزان افت کیفیت تا 50 الی 60 درصد نیز پیش خواهد رفت.
در نمودار زیر، میزان کاهش نرخ هچ را بر حسب روز مشاهده می کنید، هر چه قدر که تخم ها را به مدت زمان بیشتری انبار کنیم، به همان اندازه میزان راندمان جوجه کشی آن کاهش می یابد.
بهترین شرایط انبار و نگهداری تخم های نطفه دار
همانطور که از اسم این تخم ها مشخص است برخلاف تخم ها خوراکی این تخم ها دارای نطفه هستند که برای موفقیت در جوجه کشی باید برای از بین نرفتن این نطفه تلاش کرد. در صورتی که تخم نطفه دار تحت شوک دمایی (مانند دمای ناگهانی بسیار بالا یا بسیار پایین) قرار گیرد، احتمال مرگ نطفه وجود دارد.
هم چنین تخم های نطفه دار بایستی هر 4 ساعت نیم دور چرخش 45 درجه داشته باشند تا زرده به پوسته نچسبد و نطفه همچنان زنده بماند. در مقاله شرایط نگهداری تخم نطفه دار به صورت کامل به این موضوع پرداخته شده است.
چگونه از تازه یا کهنه بودن تخم اطلاع پیدا کنیم؟
اگر تخم های نطفه دار را از پرورش دهنده دیگری خریداری کرده اید و از زمان دقیق تولید آنها اطلاع ندارید، در ادامه یک روش بسیار ساده و کاربردی را آموزش خواهیم داد که به شما در تشخیص تازگی یا کهنگی تخم ها کمک خواهد کرد.
برای اینکار کافیست تخم ها را در یک مکان تاریک قرار داده و با استفاده از چراغ قوه یا نطفه سنج، مورد نوربینی قرار دهید. در قسمت پهن تخم، یک ناحیه روشن مشاهده خواهید کرد که به نام کیسه هوایی شناخته می شود. هنگام نوربینی بهتر است تخم را به صورت عمودی قرار دهید طوری که قسمت نوک تیز تخم به سمت پایین باشد.
به عنوان مثال به تصویر زیر توجه کنید، هرچه قدر که از زمان تولد تخم می گذرد، کیسه هوایی آن بزرگتر می شود.
با مشاهده کیسه هوایی از طریق نوربینی متوجه تازه یا کهنه بودن تخم ها خواهید شد و بدین ترتیب می توانید تخم های تازه را از کهنه جدا کرده و با جوجه کشی از تخم های نطفه دار تازه راندمان بسیار بالایی بگیرید.
چرا تخم های کهنه به جوجه تبدیل نمی شوند؟
با نحوه شناسایی تخم های تازه از کهنه و میزان کاهش راندمان جوجه کشی به ازای هر یک روز ذخیره تخم ها آشنا شدید. اما اینکه چرا تخم های کهنه به جوجه تبدیل نمی شوند یا راندمان پایینی دارند، در ادامه توضیح داده خواهد شد.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده کردید، کیسه هوایی تخم در گذر زمان بزرگتر شده و در نتیجه، جوجه فضای کمتری برای رشد خواهد داشت و از تمام فضای تخم استفاده نخواهد کرد. هم چنین نطفه به مرور زمان ضعیف تر شده و پتانسیل کمتری برای جوجه شدن خواهد داشت. این دو عامل سبب ضعیف و کوچک ماندن جنین می شود که میزان هچ پایینی نیز دارد.
سخن آخر
در این مقاله به صورت کامل به علت جوجه نشدن تخم های کهنه و نحوه شناسایی تخم های کهنه از تازه پرداخته شد. به ازای هر یک روز ذخیره سازی تخم های نطفه دار، حدودا 10 الی 15 درصد از پتانسیل هچ آن کاسته می شود. بنابراین بدیهی است که تخم های نطفه دار پس از یک هفته به جوجه تبدیل نشوند. هم چنین مطالعه مقاله راهنمای خرید تخم نطفه دار به شما کمک خواهد کرد تا تخم هایی تازه و با نطفه قوی خریداری کنید.
سوالات متداول
در ادامه به سوالات پرتکرار کاربران در این راستا پرداخته شده است که عبارتند از:
تا چند روز بعد از تولید، تخم نطفه دار قابل جوجه کشی است؟
بهترین زمان برای استفاده از تخم نطفه دار بین 1 تا 7 روز پس از تخم گذاری است. پس از این مدت، کیفیت نطفه بهطور متوسط روزانه 10 تا 15 درصد کاهش مییابد.
آیا تخم نطفهدار کهنه هم قابل جوجه کشی است؟
در برخی موارد ممکن است تخم های کهنه (مثلاً تا 7 روز) جوجه شوند، اما درصد هچ بسیار پایین خواهد بود و اغلب جنین ها ضعیف یا ناقص رشد می کنند.
تخم نطفه دار چند روز بعد از تخم گذاری باید در دستگاه قرار گیرد؟
بهترین زمان برای قرار دادن تخم نطفه دار در دستگاه جوجه کشی بین 24 تا 72 ساعت پس از تخمگذاری است. این بازه طلایی برای حفظ پتانسیل نطفه محسوب می شود.
چطور تشخیص دهیم یک تخم نطفه دار تازه است یا کهنه؟
با نوربینی (کندلینگ) می توان تازگی تخم را بررسی کرد. تخم های تازه کیسه هوایی کوچکی دارند، در حالی که در تخم های کهنه، کیسه هوایی بزرگ تر است.
تفاوت درصد هچ تخم های تازه با تخم های کهنه چقدر است؟
تخم های تازه می توانند بالای 90٪ نرخ هچ داشته باشند، اما تخم های کهنه گاهی زیر 40٪ راندمان دارند. هر روز تاخیر، درصد موفقیت را کاهش میدهد.
آیا میتوان تخم نطفه دار را در یخچال نگه داشت؟
خیر! سرمای یخچال باعث مرگ نطفه می شود. تخم نطفه دار باید در دمای 15 تا 18 درجه سانتی گراد نگهداری شود، نه کمتر.
آیا چرخاندن تخم در زمان انبار کردن واقعا ضروری است؟
بله، بسیار ضروری است. تخم ها باید حداقل هر 4 ساعت یک دور کامل چرخانده شوند تا زرده به پوسته نچسبد.
سلام من دو تا تخم نطفه دار خریدم که بذارم زیر پرنده ام چون تخم های خودش بدون نطفه بود اما این تخم ها هم بدون اینکه زیر پرنده باشه رگه های خونی داشت ایا احتمال جوجه شدن وجود دارد؟
بله خب تخم نطفه دار گرفتی طبیعی که اینطور باشه
خیلی خیلی ممنون بابت راهنکاییتون چون من تازه تخم دستگاه گذاستم وممنون