
چگونه می توان کودمرغ را سالم سازی کرد؟ چه روش هایی برای انجام این کار وجود دارد؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت که مدیریت فضولات مرغ ها همیشه برای مرغداران دردسر ساز بوده است. با توجه به بزرگ بودن مرغداری ها و تعداد فراوان مرغ ها، طبیعتا حجم تولید فضولات و پسماندها نیز در آنها بالاست. تا چند سال پیش گمان می شد که فضولات مرغ ها هیچ کارایی ندارند. اما امروزه با تحقیقات و پیشرفت علم ثابت شده است که کود مرغ می تواند برای مصارفی مثل تغذیه ی دام و ماهی و یا کشاورزی نیز بسیار مفید باشد.
در این نوشته از چیکن هچ می خواهیم انواع کود مرغ و روش های سالم سازی آن را برای شما بیان کنیم. اما در ابتدا ببینیم کود مرغ چیست و چرا باید سالم سازی شود؟


کود مرغ چیست؟
کود مرغ متشکل از مدفوع، ادرار و سایر مواد موجود در بستر مرغ ها مثل تراشه های چوب یا کاه، پرهای مرغ ها، بازمانده های مواد غذایی، مکمل های خوراکی، حشرات ، پوسته و یا محتویات تخم مرغ می باشد.
هدف از سالم سازی کود مرغ
هدف از سالم سازی کود مرغ حذف عوامل بیماری زای موجود در آن مثل باکتری های ا.کلای، سالمونلا، ویروس آنفولانزا، انگل ها، قارچ ها و … و فرآوری آن به نحوی است که برای انسان ها، خود طیور و محیط زیست آسیبی نرساند.
انواع کود مرغ
کود مرغ شامل انواع مختلفی از جمله کود مرغ خام، مایع و پلیت می باشد که به شرح زیر هستند:
کود مرغ خام
کود مرغ خام غنی از مواد مغذی می باشد. مصرف این نوع از کود برای گیاهان بسیار مفید است اما نسبت عناصر موجود در کود مرغ خام متعادل نیستند و باید اصلاح و دستکاری شوند. برای این کار باید فرایند کمپوست و یا پیر کردن روی کود انجام شود. کودهای مرغی خام در صورتی کمپوست یا پیر نشده باشند،حتما حاوی بذر انواع علفهای هرز، قارچ و باکتریهایی مانند ا.کلای یا سالمونلا هستند.
روند کمپوست کردن کود مرغ خام به این گونه است که این کود ها باید حدود 4 ماه تا یکسال (بسته به شرایط) به حالت دپو بمانند، تا عناصر موجود در آنها توسط فرایندهای بیولوژیکی و شیمیایی، به یک فرم قابل دسترس تبدیل شوند. همچنین عوامل بیماری زای آنها نیز از بین بروند.
استفاده ی مداوم از کود مرغ خام باعث می شود که خاک حالت اسیدی پیدا کرده و میزان حاصلخیزی آن کاهش یابد.
کود مرغ مایع
کود مرغ مایع در واقع حاوی عصاره ای از عناصر موجود در ترکیبات کود می باشد. این کود مرغ دارای PH بهتری نسبت به کود مرغ خام است. در واقع نسبت به کود مرغ خام کمتر باعث اسیدی شدن خاک می شود.
کود مرغ پلیت یا گرانول
کود مرغ های پلیت و گرانول دارای خواص و ترکیبات یکسانی می باشند. این کود ها فقط از لحاظ ظاهری باهم فرق دارند. در رابطه با این نوع از کود ها باید گفت، بذرهای موجود در کود، عوامل قارچی و باکتریایی آنها طی یک فرایند گرمایشی از بین می روند. پس این کودها مشکلات موجود در کود خام را نخواهند داشت.
کود مرغی پلیت و گرانول با روش های مختلفی سالم سازی می شوند. این روش ها عبارتند از: خشک کردن، انباشت یا دپو کردن ، و سیلو کردن .در ادامه بررسی هر کدام از این روش ها می پردازیم.
روش های سالم سازی کود مرغ
هرچقدر که فضولات و ضایعات تولید شده توسط مرغ ها زود تر جمع آوری شوند، مقدار کمتری از مواد با ارزش موجود در آنها تلف می شوند. از این مواد می توان به پروتئین های خام اشاره کرد. به علاوه هرچقدر که میزان دما و رطوبت بیشتر باشد، مقدار بیشتری از کود فرآوری می شود.در حالت کلی می توان گفت که سه روش عمده برای سالم سازی کود مرغ وجود دارد که به شرح زیر می باشند:
روش اول : خشک کردن
متداول ترین روش سالم سازی کود مرغ در بیشتر کشورها روش خشک کردن می باشد. در روش خشک کردن حجم کود مرغ حدود 20 تا 30 درصد کاهش می یابد. در نتیجه ذخیره سازی و نگهداری این کود نیز به فضای کمتری نیاز دارد.همچنین حمل و نقل آن نیز آسان تر و ارزان تر است. به علاوه در این روش احتمال رشد لارو ها و حشرات در داخل کود نیز کمتر است. خشک کردن کود مرغ با دو روش امکان پذیر است:
روش طبیعی
ساده ترین و به صرفه ترین روش خشک کردن کود مرغ روش طبیعی است که در آن از نور آفتاب برای خشک کردن کود بهره می گیرند. گرمای نور آفتاب مقدار زیادی از رطوبت کود مرغ را کاهش داده و باعث خشک شدن آن می شود.
روش مکانیکی
در روش مکانیکی از کود خشک کن ها برای خشک کردن کود مرغی استفاده می کنند. این دستگاه ها نیز با گرفتن رطوبت کود باعث کاهش 20 تا 30 درصد از حجم آن می شوند. استفاده از این روش کمی پرهزینه است. زیرا باید سرمایه ی لازم برای خرید دستگاه ها و سوخت های آنها را در اختیار داشته باشید.
روش دوم : انباشت یا دپو کردن
در این روش کود مرغ را در خارج از مرغداری و در یک فضای سر پوشیده روی هم جمع کرده و یا در یک گودال سیمانی ذخیره می کنند. بسته به مدت زمانی که کود ذخیره می شود، واکنش های شیمیایی و بیولوژیکی در اثر فعالیت های میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی در کود رخ می دهد. این واکنش ها سبب از بین رفتن عوامل بیماری زای موجود در کود می شوند. در هنگام بکارگیری این روش توجه به نکات زیر الزامی می باشند:
- هنگام انباشتن کود مرغ برای افزایش رطوبت باید در بین لایه های کود آب ریخته شود. در نهایت سطح کود با پلاستیک پوشانده شود.
- ارتفاع کودهای دپو شده نباید کمتر از یک متر باشد.
- دمای کود در طی وقوع واکنش ها باید به 40 تا 60 درجه ی سانتی گراد برسد و کود در این دما به مدت 5 روز نگهداری شود.
- کود انباشته شده را باید هر روز یک بار مرتب زیر و رو کرد و به هم زد.
روش سوم : سیلو کردن
در این روش فضولات مرغ را با سایر مواد دیگر مثل علوفه، کاه و یا پوسته ی برنج روی هم جمع کرده و سیلو می کنند. برای فرآوری درست کود مرغ در سیلو کردن، میزان رطوبت موجود در سیلو برای فراوری باید حدود 40-65 درصد باشد. همچنین باید کربوهیدراتهای محلول کافی نیز وجود داشته باشند. این میزان از رطوبت باعث حفظ ارزش غذایی کود شده و میزان آمونیاک کمتری را تولید می کند. همچنین PH کود مرغ را نیز کاهش می دهد.
سخن آخر
در این مقاله از چیکن هچ انواع کود مرغ و روش های سالم سازی آن را شرح دادیم. سالم سازی کود مرغ می تواند تاثیر زیادی در فراوری فضولات طیور داشته باشد.سالم سازی کود مرغ از انتقال عوامل بیماری زا به انسان ها و آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری می کند. همچنین یک روش بهینه برای مدیریت و کنترل حجم انبوه فضولات تولید شده ی طیور می باشد.
ببخشید من دوتا از مرغهام فلج شدن از دیروز چکار کنم مرغ محلی هستن تو باغ نگهداری میکنم لطفن بگین دسترس به شهر ندارم دوره برام خانم هم هستم تو خدا هر چه زودتر جواب بدین خیلی استرس دارم