
برخی از پرورش دهندگانی که به تازگی کار پرورش را شروع کرده اند، از آبخوری های دست ساز و غیر استاندارد استفاده می کنند، این عمل باعث تشنه ماندن برخی از طیور و توزین نامناسب آب بین آنها می شود که نتیجه آن تلفات، کاهش یا قطع تخم گذاری و کاهش وزن در پرنده است.
به همین دلیل استفاده از آبخوری و دانخوری های استاندارد به تعداد کافی را توصیه می کنیم و همواره آبخوری ها را بررسی کنید و از پر بودن آنها مطمئن شوید. انواع آبخوری های مورد استفاده در سالن های مرغداری شامل کله قندی، جامبو، ناودانی و نیپل می شوند که در ادامه به معرفی این آبخوری ها و مقایسه دو مورد کله قندی و نیپل خواهیم پرداخت.
معرفی انواع آبخوری های مورد استفاده در مرغداری ها
آبخوری هایی که در ادامه معرفی می شوند برای تمامی طیور بومی و صنعتی، چه در قفس و چه در بستر کاربرد خواهند داشت و هدف آشنایی کلی شما با انواع آنهاست. نوع مناسب برای مرغ بومی نیز در ضمن توضیحات، معرفی خواهند شد.
1- آبخوری ناودانی
این آبخوری برای مرغ ها و بلدرچین های تخمگذاری که در قفس پرورش داده می شوند، مناسب است، به صورت نیم دایره بوده و معمولا از پلاستیک و یا ورق های استیل یا گالوانیزه ساخته می شوند. از آنجایی که طیور به صورت مشترک از آب استفاده می کنند، احتمال گسترش بیماری و تلفات انبوه وجود دارد.
2- آبخوری جامبو
این آبخوری ها برای طیور گوشتی که در بستر پرورش داده می شوند، مناسب هستند. دارای فنر و سوپاپ هستند و از سقف آویزان می شوند. زمانی که آبخوری خالی شود، وزن آن کاهش یافته و پس از جمع شدن فنر، راه ورود آب باز می شود.
به محض پر شدن مجدد آبخوری و سنگین شدن وزن آن، فنر کشیده شده و راه ورود آب بسته می شود. این آبخوری ها از ریخت و پاش در بستر جلوگیری می کنند و تا حد زیادی در مصرف آب نیز صرفه جویی می شود.
3- آبخوری کله قندی
این آبخوری ها ساده ترین نوع مورد استفاده در مرغداری ها هستند و معمولا کسانی که در سطح بومی و تعداد کم پرورش می دهند، تمایل زیادی به استفاده از آبخوری کله قندی دارند چون هم قیمت پایین تری داشته و هم نظافت و پر کردن آسوده تری دارند.
آبخوری های کله قندی به تعداد مناسبی در کف بستر قرار داده می شوند و چندین مرغ به صورت مشترک از یک آبخوری استفاده می کنند. دارای مخزن 2 ، 4 و یا 6 لیتری بوده و باید به صورت دستی توسط پرورش دهنده پر شوند.
4- آبخوری های نیپل
این آبخوری هم در قفس طیور تخمگذار و هم در بستر طیور گوشتی قابل استفاده است و دارای نازل های نیپل مانندی هستند که با لمس شدن توسط نوک طیور، آب مورد نیاز به صورت قطره قطره خارج می شود و تشنگی پرنده را برطرف می سازد. پرورش بلدرچین در قفس به کمک آبخوری های نیپل انجام می شود.
در ادامه به مزایا و معایب استفاده از آبخوری های نیپلی و کله قندی در پرورش مرغ بومی خواهیم پرداخت.
بررسی مزایا و معایب استفاده از آبخوری کله قندی در پرورش مرغ بومی
آبخوری های کله قندی با اینکه گزینه اول هر پرورش دهنده ای هستند اما دارای مزایا و معایب خاص خود بوده که در ادامه توضیح داده می شود :
مزایای آبخوری کله قندی :
1- قیمت ارزان
2- عدم نیاز به نصب
3- امکان قرار دادن در هر نقطه از سالن
4- عدم نیاز به هزینه بالا
5- قابل استفاده برای کلیه طیور بومی
6- مناسب برای پرورش بومی و تعداد کم
معایب آبخوری های کله قندی :
1- احتمال نرسیدن آب به پرنده های ضعیف
2- احتمال افتادن جوجه ها در داخل ظرف و خفگی آنها
3- آلوده شدن آب به فضولات و پرهای پرنده ها
4- گسترش سریع بیماری های واگیردار
5- نیاز به پر کردن مداوم آبخوری ها
6- خیس شدن بستر به دلیل ریخت و پاش آب
7- بروز بیماری کانیبالیسم در صورت نرسیدن آب به همه طیور
8- نامتوازن بودن میزان رشد طیور
مزایا و معایب آبخوری های نیپل در پرورش طیور بومی
آبخوری های نیپل نیز برای پرورش انواع طیور بومی البته به جز اردک ها و غازها قابل استفاده هستند و دارای مزایای زیادی نسبت به معایب خود هستند که در ادامه شرح داده می شود :
مزایای استفاده از آبخوری نیپل در سالن پرورش :
1- عدم ریخت و پاش آب
2- صرفه جویی بالا در مصرف آب
3- عدم خفگی جوجه ها
4- استفاده آسان (تنها با نوک زدن به نازل)
5- قابل استفاده در سالن های بسیار بزرگ و قفس های چند طبقه
6- عدم بروز بیماری کانیبالیسم و بیماری های واگیر دار
7- رشد متوازن همه طیور (به دلیل دسترسی کافی همه آنها به آب)
8- عدم نیاز به پر کردن مداوم آبخوری ها (صرفه جویی در زمان)
معایب آبخوری های نیپل در سالن های پرورش طیور :
1- نیاز به نصب و راه اندازی
2- نیاز به لوله کشی و ایجاد شبکه آبرسانی
3- هزینه بالا نسبت به آبخوری کله قندی
4- احتمال آسیب دیدن لوله ها و نیپل ها در آینده
5- نیاز به سرویس و نگهداری
نتیجه کلی مقاله
در این نوشته به بررسی انواع آبخوری های مورد استفاده در سالن های پرورش طیور و مرغ بومی پرداخته شد و دو مدل پرطرفدار یعنی کله قندی و نیپل مورد بررسی قرار گرفتند. پس از مطالعه مقاله به این نتیجه خواهید رسید که آبخوری های نیپل برای سالن های پرورش بزرگ مناسب بوده و کسانی که قصد پرورش چند قطعه مرغ به صورت بومی و سنتی را دارند، بهتر است از آبخوری های کله قندی در بستر طیور استفاده کنند، البته به شرطی که نظافت آبخوری ها را رعایت کرده و همواره از آب تازه در آن استفاده کنند.